Društvo

"Urađene prve operacije kuka i kolena": Već 300 pacijenata sa liste čekanja preusmereno u druge ustanove

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

07/06/2023

-

09:16

"Urađene prve operacije kuka i kolena": Već 300 pacijenata sa liste čekanja preusmereno u druge ustanove
"Urađene prve operacije kuka i kolena": Već 300 pacijenata sa liste čekanja preusmereno u druge ustanove - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Opštoj bolnici u Pančevu već je operisano troje pacijenata koji su čekali operaciju kuka u Institutu za ortopediju Banjica. Oni su se odazvali na poziv Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da budu preusmereni u neku drugu ustanovu u Srbiji, kako bi se smanjile liste čekanja na operacije kuka i kolena. Osim u Pančevu prvi pacijenti operisani su i i KBC Zvezdara, Zemun, OB Zrenjanin.

Na operaciju kuka i kolena u Srbiji čeka više od 35.500 pacijenata. Skoro polovina pacijenata čeka u Institutu za ortopediju Banjica (oko 15.000). Koliko je situacija alarmantna u toj ustanovi, najbolje govori podatak da pacijent koji je u februaru stavljen na listu čekanja, za operaciju je zakazan krajem februara 2033. godine.

RFZO pozvao je pacijente, koji čekaju duže od dve godine, da se do 1. juna izjasne da li žele da budu operisani u nekoj drugoj državnoj ustanovi u Srbiji. Četvrtina pacijenata kojima je RFZO uputio dopis prihvatila je tu ponudu. Ostali, kako objašnjavaju u zdravstvenom fondu, ili nisu odgovorili, ili im dopis nije mogao biti uručen zbog promene adrese ili žele da budu operisani  tamo gde su upisani na listu čekanja ili su odustali od operacije.  

"RFZO svakodnevno  kontaktira sa pacijentima  koji su pristali  da budu preusmereni i u zavisnosti od mesta u kojem žive i raspoloživih kapaciteta zdravstvenih ustanova, upućujemo ih u onu bolnicu koja im je najbliža i u kojoj najbrže može da im bude pružena usluga. To važi kako za pacijente iz Beograda, tako i za one iz drugih mesta. Oko 300 osiguranika do sada je upućeno u najbližu bolnicu na zakazani specijalistički pregled koji su mnogi od njih već i obavili i time započeli preoperativne pripreme", kažu u RFZO za Euronews Srbija.

Tanjug/Ministarstvo zdravlja/ Aleksandar Angelovski

 

Dodaju da su prvi pacijenti već operisani u Opštoj bolnici Pančevo, KBC Zvezdara, KBC Zemun, OB Zrenjanin, a neki su već i otpušteni iz bolnice i to samo mesec dana nakon što su Fondu poslali odgovor da žele da se operišu u drugoj ustanovi.

"RFZO će nastaviti sa upućivanjem i ostalih pacijenata koji su prihvatili operaciju u drugoj ustanovi", navode iz RFZO. 

Troje pacijenata operisano u OB Pančevo

Očekuje se da će najveći pritisak biti na OB Pančevo, zbog blizine Beograda. Oni rade operacije kuka, ali ne i kolena. Direkrtor OB Pančevo dr Slobodan Ovuka za Euronewsa Srbija kaže da su kod njih operasana tri pacijenta koji su u Institutu Banjica čekali više od tri godine.

"RFZO je preusmerio te pacijentte iz Banjice kod nas i oni su operisani. Na listi čekanja su bili duže godina. Jedan od njih drugi put čeka na Banjicio duže od tri godine. Prezadovoljni su jer su operisani", priča Ovuka.

Dodaje da će nastaviti da pomažu, kako bi se skratile liste čekanja za operaciju kuka na Banjici. Napominje da će voditi računa da se ne poveća čekanje i lista čekanja u njihovoj ustanovi, koja je sada do tri meseca.

Tanjug/Ministarstvo zdravlja/ Aleksandar Angelovski

 

"Operacije se rade u regularno radno vreme, radnim danima, sa postojećim kadrom. Sada samo malo više operacija radimo i u popodnevnoj smeni", pojašnjava Ovuka. Inače Opšta bolnica u Pančevu ima jednu operacionu salu za ortopediju. Samo tokom prošle godine urađeno je 1.000 operacija, što je za bolnicu te veličine dobar rezultat. Sa postojećim kadrom, uz dodatne napore taj broj može biti povećan do 10 odsto.

Već 300 preusmereno u druge ustanove

Do sada se 1.300 pacijenata koji čekaju na operaciju kuka i kolena izjasnilo da žele da budu preusmereni u drugu zdravstvenu ustanovu. Već 300 je preusmereno u druge ustanove, a nekima je već urađena operacija. Preostalih 1.000 biće preusmereno do kraja godine. Novi rok za izjašnjavanje biće do 1. septembra. Pacijenti se preusmeravaju u 31 ustanovu u Srbiji, a za sve je obezbeđen ugradni materijal (proteze) i lekovi.

Svi operisabni pacijenti imaju pravo i na banju.

"Osiguranici kojima je ugrađena endoproteza kuka i kolena imaju pravo na produženu rehabilitaciju, odnosno banjsko lečenje o trošku RFZO utrajanju od 21 dan u ustanovi najbližoj mestu prebivališta. Potrebno je da se po otpustu iz bolnice obrate svom izabranom lekaru koji će ih uputiti u dalju proceduru", kažu u RFZO. 

 

Komentari (0)

Srbija