Društvo

Zaštitnik građana povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom: Obezbediti jednake šanse za svakog pojedinca

Komentari

Autor: Fonet

03/12/2023

-

10:43

Zaštitnik građana povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom: Obezbediti jednake šanse za svakog pojedinca
Zaštitnik građana povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom: Obezbediti jednake šanse za svakog pojedinca - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić danas je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom izjavio da je pristupačno okruženje preduslov za puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u društvu.

"Ostvarivanje ljudskih, političkih, ekonomskih i socijalnih prava svakog građanina zavisi od dostupnih informacija, usluga, objekata, zato moramo aktivno i kontinuirano raditi da im se to omogući", naveo je Pašalić u pisanoj izjavi.

Pašalić je ukazao da se o položaju osoba sa invaliditetom ne govori dovoljno, kao i da je vrlo važan aspekt aktivnosti zaštitnika podizanje svesti o neophodnosti preduzimanja sistemskih mera za unapređenje njihovog položaja, pre svega pristupu obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i drugim uslugama.

On je podsetio da zaštitnik sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva sedam godina sprovodi javni poziv za dodelu nagrada jedinicama lokalne samouprave za doprinos razvoju pristupačnosti, sa željom da podstakne i oda priznanje onim lokalnim samoupravama koje su u svojoj sredini najviše doprinele razvoju svih oblika pristupačnosti.

"Kroz solidarnost, razumevanje i inkluzivne mere možemo stvoriti sredinu u kojoj se svaki pojedinac ceni i podržava kako bi imao jednake šanse za razvoj i ostvarivanje svojih ciljeva, svojih snova", istakao je Pašalić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija