Društvo

Pašalić: Svaka žena mora da ima pravo na život bez fizičkog nasilja i psihičkog zlostavljanja

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2023

-

09:33

Pašalić: Svaka žena mora da ima pravo na život bez fizičkog nasilja i psihičkog zlostavljanja
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Svaka žena u Srbiji mora da ima pravo na život bez fizičkog nasilja i psihičkog zlostavljanja, izjavio je danas Zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

On je pozvao žene koje trpe bilo koji oblik nasilja da to prijave nadležnim organima, uključujući i instituciju Zaštitnika građana. 

Zaštitnik građana je apelovao na sve koji postupaju po prijavama žena da ulože dodatni napor kako bi se predupredilo ponavljanje nasilja i fatalni ishodi, saopštila je kancelarija Zaštitnika građana.

"Primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici je doprinela uspostavljanju mnogo bolje međuresorne saradnje policije, organa starateljstva i tužilaštva. Međutim, još postoji prostor za unapređenje rada tih organa, naročito kada je reč o praćenju sprovođenja hitnih mera, proceni rizika od nasilja i odabiru adekvatnih mera koje će biti sadržane u planu zaštite žrtve", rekao je Pašalić.

Istakao je da je nasilje neprihvatljivo u svakom obliku i da je neophodno postići nultu toleranciju na nasilničko ponašanje.

Iskustvo institucije Zaštitnika građana pokazuje da ubistvu žrtve najčešće prethodi prekid bračne ili vanbračne zajednice, odnosno situacije gde se žrtva odvaži da prekine krug nasilja i napusti nasilnika, a bilo je i slučajeva kada je nasilje vršeno nad starijim članovima porodice, mahom ženama, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija