Društvo

Manastir koji čuva remek dela srednjovekovnog slikarstva: U Dečanima ima 4.000 kvadratnih metara sačuvanih fresaka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2023

-

17:22

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pod strmim obroncima Prokletija, uz Dečansku Bistricu, u mestu skrovitom i šumovitom, nalazi se manastir koji je osnovao Kralj Stefan Dečanski - manastir Dečani. Reč je o potpuno autentičnoj građevini iz 14. veka, izgrađenoj za osam godina, koja je završena 1335. godine, čudom sačuvana - spoj zapadne i istočne umetnosti, romano-gotičke spolja i srpsko-vizantijske iznutra.

Otac Petar iz manastira objašnajva za Euronews Srbija da crkva spolja podseća na italijanske katedrale sa oko 150 skulptura u potkrovnom vencu. 

"Manastir je građen od dve vrste kamena. Ljubičasti je breča, mermer iz brda sa zapadne strane manastira, a oker je oneks odnosno poludragi kamen iz Pećke banje, mesta između Peći i Istoka. Kralj je birao najbolji materijal kao što je i izabrao najlepše mesto za gradnju manastira, a tako je i navedeno na osnivačkoj povelji manastira", rekao je on.

profimedia

 

Naime, prva sačuvana osnivačka povelja je iz 1330. godine, a kako otac Petar dodaje, iznad vrata, na ulasku u brod crkve, sačuvan je i zapis o desetogodišnjem oslikavanju manastira.  

"Ukupno u Dečanskoj crkvi ima 4.000 kvadratnih metara sačuvanih srednjovekovnih fresaka, što je najveća galerija u svetu iz srednjeg veka. Nekoliko hiljada likova vidimo na zidu Dečanske crkve. To je još uvek najveći broj u besprekornom stanju, kao da su slikane juče. Koristili su najskuplje materijale", kaže on.

Wikipedia.org/Sadko

 

U crkvenoj kupoli visokoj 18 metara nalaze se remek dela srednjovekovnog slikarstva. U samom ikonostasu nalazi se jedinstvena, Bogorodica dečanska, ikona umiljenja, iz 14. veka, dok je u donjem delu crkve, freska Isusa Hrista sa mačem.

profimedia

 

"Naravno, vrlo simbolična predstava Hrista. Pored njegovog desnog ramena piše objašnjenje "Ovaj mač je usjecatelj greha", dakle duhovni mač reči Božije koji seče ljudske grehe", objašnjava otac Petar.

I jedini srednjovekovni horos u bogoslužbenoj upotrebi, kraljevski i igumanov tron, duborezani ikonostasi, najveća riznica Srpske pravoslavne crkve, krase Visoke Dečane. Posebno blago su mošti Svetog Stefana Dečanskog, koje se čuvaju u kamenom kivotu. 

Komentari (0)

Srbija