Društvo

Godinu dana od početka uvoza reproduktivnog materijala u Srbiju: Prijavilo se 1.500 žena, ostvareno 75 trudnoća

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

10/12/2023

-

15:06

Godinu dana od početka uvoza reproduktivnog materijala u Srbiju: Prijavilo se 1.500 žena, ostvareno 75 trudnoća
Godinu dana od početka uvoza reproduktivnog materijala u Srbiju: Prijavilo se 1.500 žena, ostvareno 75 trudnoća - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je godinu dana od kada je Srbija uvezla prvi reproduktivni materijal iz inostranstva za vantelesnu oplodnju (VTO). Kada se podvuče crta, od doniranog materijala koji je stigao iz Danske, Španije, Češke, potvrđeno je 75 trudnoća i to 39 iz doniranih jajnih ćelija i 36 iz doniranih spermatozoida. Iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" kažu da je sve više žena bez partnera koje se prijavljuju za program i koje na taj način žele da se ostvare kao majke.

Zapravo, donirani materijal je i namenjen njima, ali i parovima gde žena nema jajnih ćelija ili muškarac nema spermatozoide, te je prirodnim putem, ali i veštačkom oplodnjom, nemoguće da par dobije potomstvo. U takvim situacijama rešenje je donirani reproduktivni materijal.

Do sada se preko eUprave za VTO doniranim materijalom prijavilo 1.530 žena, koje su u zajednici ili nemaju partnera, a Republički fond za zdravstveno osiguranje odobrio je vantelesnu za 866 žena. Postupak VTO o trošku fonda obavlja se u 15 privatnih i sedam državnih ustanova.

"Do sada je završeno 390 postupaka, kod 158 sa doniranim jajnim ćelijama i 232 sa doniranim spermatozoidima. Do sada je potvrđeno 75 trudnoća, 39 iz doniranih jajnih ćelija i 36 iz doniranih spermatozoida", kažu u RFZO za Euronews Srbija.

Do pre godinu dana singl žene ili parovi koji ne mogu da se ostvare kao roditelji, za vantelesnu oplodnju doniranim materijalom odlazili su u Severnu Makedoniju, Grčku ili Češku. Morali su da plaćaju donirani materijal, ali i sam postupak vantelesne oplodnje, kao i troškove puta i smeštaj.

Zbog toga je sve obradovala odluka države da se uvozi reproduktivni materijal, a sve troškove da snosi RFZO. 

Inače, Nacionalna banka reproduktivnih ćelija u Srbiji osnovana je u GAK Višegradska 2019. godine, ali u Srbiji nema zainteresovanih donora. 

Veliko interesovanje žena bez partnera

Dragana Krstić iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" kaže za Euronews Srbija da je veliko interesovanje žena bez partnera da se ostvare kao majke uz donirani reproduktivni materijal.

"Od pedesetak poziva koje imamo dnevno, sigurno su 10 odsto žene bez partnera. Ima ih stvarno dosta. Vide tu priliku da se ostvare u roditeljstvu, jer ne žele više da čekaju da se pojavi pravi partner. Čekaju do 42, 43 godine i onda kroz postupke vantelesne oplodnje doniranim spermatozoidima se ostvare kao majke", priča Krstić.

Unsplash

 

Dodaje da svake nedelje imaju i pet, šest direktnih razgovora u Udruženju sa ženama koje nemaju partnera, a koje žele da uđu u program VTO. Upoznaju ih sa svim izazovima koje nosi trudnoća, šta ih kao singl mame očekuje posle porođaja, kako treba logistiku da pripreme. 

"Vrlo studiozno se pripremaju za to. Mislim da jesu otvorena vrata za mnoge žene koje nemaju partnere da postanu majke, da ne čekaju dalje. Dosta žena se javilo", istakla je ona.

Za mnogo singl žena to je velika pomoć. Kako su procedure u inostranstvu skupe, ranije nisu ni razmišljale o toj opciji. Sada, kada im je dostupno u Srbiji o trošku države, mnoge su se osnažile da se prijave.

Krstić kaže da je država ovim uradila mnogo za parove, ali i singl žene, ali da ima još prostora da se pomogne.

Smatra da bi pomeranje starosne granice mnogo pomoglo. Pravo na VTO o trošku države i na reproduktivni materijal imaju žene do 45 godina starosti. 

"Onda žene do 44,5 godine pokušavaju sa sopstvenim materijalom, a onda na brzinu ulaze u program doniranim materijalom. Tu bi moglo da se radi na boljitku. Bilo bi lepo da se pomeri za nekoliko godina finansiranje VTO doniranim materijalom", navela je Krstić.

Finansiranje o trošku RFZO

Inače, uvoz reproduktivnog materijala iz inostranstva počeo je početkom decembra prošle godine. Omogućeno je da žene do 45 godina bez partnera urade vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom, odnosno parovi gde jedan od partnera (bračni ili vanbračni) nema dete i kojima je donacija jajne ćelija ili spermatozoida jedini način da dobiju potomstvo.

profimedia

 

"Žene bez partnera imaju pravo na tri stimulisana pokušaja VTO sa doniranim spermatozoidima i tri krioembriotransfera, dok parovi imaju pravo na tri stimulisana postupka VTO sa doniranim spermatozoidima, tri pokušaja VTO sa doniranim jajnim ćelijama i tri krioembriotransfera", kažu u RFZO.

Takođe svi oni imaju pravo i jedan uvoz darovanih reproduktivnih ćelija iz inostranstva. Trenutno se uvoz ćelija obavlja iz četiri inostrane banke, i to dve iz Danske, jedne Španske i jedne Češke banke. 

Inače, postupke vantelesne oplodnje RFZO finansira od 2006. godine. Od početka ove godine upućeno je oko 10.900 žena na postupak vantelesne oplodnje što je za oko 3.300 žena više u odnosu na isti period prošle godine, a za oko 4.200 više u odnosu na 2021.

"Za postupke u prošloj godini utrošeno je oko 1,3 milijarde dinara, dok je za prvih 10 meseci ove godine potrošeno oko 1,5 milijardi dinara, a očekuje se da će ove godine biti potrošeno 1,8 milijardi dinara", kažu u RFZO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija