Društvo

Veliko interesovanje za vantelesnu oplodnju sa doniranim materijalom: Odobreno 256 postupaka, potvrđene i prve trudnoće

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

08/04/2023

-

21:37

Veliko interesovanje za vantelesnu oplodnju sa doniranim materijalom: Odobreno 256 postupaka, potvrđene i prve trudnoće
Veliko interesovanje za vantelesnu oplodnju sa doniranim materijalom: Odobreno 256 postupaka, potvrđene i prve trudnoće - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Do sada se preko eUprave za vantelesnu oplodnju sa doniranim materijalom, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, prijavilo 807 parova i žena bez partnera. U Višegradskoj i GAK Narodni front potvrđene su prve trudnoće doniranim jajnim ćelijama iz inostranstva. 

Iz RFZO za Euronews Srbija kažu da je odobreno 256 postupaka vantelesne oplodnje doniranim materijalom. Žene, kojima je odobren postupak, su završile sve procedure i spremne su za prijem u jednu od 15 privatnih i sedam državnih ustanova u kojima se ovaj postupak radi o trošku RFZO.

Srbija ima potpisan ugovor o uvozu jajnih ćelija i spermatozoida sa četiri inostrane banke – dve iz Danske, jednom iz Španije i jednom iz Češke.

A stigle su i prve lepe vesti iz klinika gde se radi VTO. Najpre su dve trudnoće potvrđene u Višegradskoj kod žena koje su ušle u program vantelesne oplodnje doniranim materijalom. Jednoj je vantelesna oplodnja obavljena doniranim spermatozoidima ali iz Nacionalne banke reproduktivnog materijala. Drugoj je trudnoća potvrđena nakon VTO doniranim materijalom koji je stigao iz uvoza.

I u Narodnom frontu kažu da su potvrdili prvu trudnoću doniranim materijalom. Reč je o ženi (43) koja je imala dva bezuspešna pokušaja vantelesne oplodnje. Na kraju su ona i suprug odlučili da se u postupku VTO koristi donirana jajna ćelija.

Prijavljivanje parova

Pravo na VTO sa doniranim ćelijama iz uvoza o trošku države imaju žene do 45 godina starosti koje imaju partnera, a jedno od njih ne može da se ostvari u ulozi roditelja, kao i žene koje nemaju partnera i nemaju dete, a žele da postanu majke.

profimedia

 

Za donirani materijal mogu da se prijave i parovi, odnosno žene koje su starije od 45 godina. Oni sami plaćaju uvoz materijala i postupak vantelesne oplodnje. Prijavljivanje za njih ide preko portala eUprava i počelo je nedavno.

"Od nedavno je moguće i prijavljivanje za postupak vantelesne oplodnje doniranim reproduktivnim ćelijama iz inostranstva i za žene koje same plaćaju taj  postupak. I u ovom slučaju, kao i kada se VTO radi na teret fonda, prijava počinje preko eUprave gde se do sada prijavilo 18 žena, a granica za njih je 50 godina starosti", kažu u RFZO.

Banka reproduktivnih ćelija

U Srbiji je Nacionalna banka reproduktivnog materijala otvorena 2019. godine, ali je problem što za četiri godine postojanja skoro da nije bilo donora. Prijavilo se samo pet muškaraca koji su donirali spermatozoide i nijedna žena za donaciju jajnih ćelija.

Zbog toga su su parovi i singl žene iz Srbije na vantelesnu oplodnju doniranim materijalom morali u inostranstvo. Najčešće su odlazili u Severnu Makedoniju, Grčku, Češku. Morali su da plaćaju reproduktivni materijal, ali i postupak vantelesne oplodnje, smeštaj u inostranstvu, put.

profimedia

 

Kako bi olakšali onima koji se bore za potomstvo država je odlučila da uveze reproduktivni materijal. Potpisan je ugovor sa četiri inostrane banke.

Ne postoji precizna statistika koliko se parova u Srbiji bori sa problemom neplodnosti. Procenjuje se da svaki šesti par ima problem sa začećem, što znači da ovaj problem pogađa između 14 i 20 odsto parova.

Tokom prošle godine se za vantelesnu oplodnju u Srbiji prijavilo 7.800 parova, što je za 1.200 više nego u 2021. godini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija