Društvo

Škodrić: Do sada 59 trudnoća nastalih putem vantelesne oplodnje od uvezenog reproduktivnog materijala

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2023

-

14:44

Škodrić: Do sada 59 trudnoća nastalih putem vantelesne oplodnje od uvezenog reproduktivnog materijala
Sanja Radojević Škodrić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Za vantelesnu oplodnju putem uvezenog reproduktivnog materijala do sada se prijavilo 1.500 žena, za sada je o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje odobreno 828, a završeno je 339 postupaka, rekla je danas direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Škodrić naglašava da je do sada potvrđeno 59 trudnoća.

"Sve žene do 45 godina imaju neograničen broj pokušaja za prvo dete, imaju pravo na pet VTO pokušaja i za drugo dete, bez obzira da li je prvo dete dobijeno prirodnim ili putem VTO. Takođe, imaju pravo na neograničeno zamrzavanje embriona, omogućena je VTO za parove kod kojih muškarac ima azospermiju, a koji imaju prethodno zamrznuti materijal. Prošle godine smo omogućili i VTO sa uvezenim materijalom, a ove godine i mogućnost zamrzavanja reproduktivnog materijala za obolele od malignih bolesti", kazala je direktorka RFZO.

Dodaje da je sve više žena koje se odlučuju da budu samohrane majke i koje se prijavljuju za donirane ćelije, a takođe, Škodrić ističe da je do sada 500 osoba sa onkofertilitetom zamrzlo reproduktivni materijal o trošku države.

"Moram da kažem da ovde nismo zadovoljni jer, nažalost, znamo da mnogo veći broj ljudi ima onkološke probleme. To znači da moramo da informišemo pacijente o tome da imaju mogućnost da zamrznu reproduktivni materijal. Mi u Fondu verujemo da informisanost treba da krene od izabranog lekara, jer je to prva adresa gde se pacijenti javljaju kada otvaraju bolovanje", ocenila je direktorka fonda.

profimedia

 

Radojević Škodrić navodi da je za prethodnih 10 godina na postupke VTO potrošeno osam milijardi dinara, a vantelesnu oplodnju o trošku države žene mogu da urade u sedam državnih i 15 privatnih klinika. Ona je istakla da je Srbija po obimu prava na VTO o trošku države prva u svetu.

"Uzmimo za primer razvijenu evropsku zemlju. U Španiji je starosna granica 37 godina i imaju pravo na dva pokusaja, kod nas je granica 45 godina i neograničeno pokušaja. Tamo su problem i liste čekanja. Parovi čekaju godinama. Zato se dešava da dok čekaju neki od njih napune 37 godina i kada napune oni se skidaju sa liste i moraju sami da se snađu. Možda mogu da plate jedan dva pokušaja i to je to", rekla je ona.

Zaključuje da je parovima u Srbiji obezbeđena i finansijska podrška za prvo, drugo, treće i četvrto dete, kao i subvencije za majke za kupovinu prve nekretnine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija