Društvo

Kisić: Poboljšanje demografske slike među glavnim prioritetima Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2023

-

18:28

Kisić: Poboljšanje demografske slike među glavnim prioritetima Srbije
Poboljšanje demografske slike među glavnim prioritetima Srbije - Copyright Tanjug/Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju/Dejan Urošević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je danas, tokom učešća na Demografskom samitu u Budimpešti, da su pozitivni trendovi u broju novorođenih beba u našoj zemlji rezultat populacionih mera koje država primenjuje, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kisić je na panel diskusiji ministara o demografskim kretanjima i izazovima rekla da je poboljšanje demografske slike među glavnim prioritetima Srbije.

Tanjug/Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju/Dejan Urošević

 

Kako je naglasila, Srbija u tom cilju realizuje brojne mere, od kojih su neke bile inspirisane onima koje primenjuje Republika Mađarska.

Kako je navela, to je dovelo do povećanja stope fertiliteta na 1,63 odsto, dok je stopa fertiliteta pre 10 godina bila 1,4 odsto.

"Najznačajnije pronatalitetne mere su finansijska podrška porodicama sa decom, koja je u poslednjih 10 godina povećana i za 10 puta, kao i subvencije majkama za kupovinu prve nekretnine, koje se na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića dodeljuju od 2020. godine", navela je ministarka.

Tanjug/Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju/Dejan Urošević

 

Pored ovih mera, Kisić je istakla i podršku države kada je u pitanju vantelesna oplodnja, koja je sada moguća i doniranim reproduktivnim materijalom.

Kisić se u Budimpešti na marginama Demografskog samita sastala sa ministrom za kulturu i inovacije Republike Mađarske Janošem Čakom, u čijoj je nadležnosti i oblast demografije i sa ministarkom Republike Turske za porodicu i socijalna pitanja Mahinur Ozdemir Goktaš.

Ona je sa Čakom razgovarala o daljoj saradnji Srbije i Mađarske u oblasti demografije i populacione politike, a na sastanku je istakla da je važno da dve zemlje, koje imaju slične demografske trendove, razmenjuju efekte realizovanih mera populacione politike.

Kisić je sa ministarkom Republike Turske za porodicu i socijalna pitanja razgovarala o demografskim tendencijama u toj zemlji, navodeći da je razmena iskustava sa zemljama koje imaju pozitivniju demografsku sliku od velikog značaja za Republiku Srbiju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija