Društvo

"Šta je sanjao kada je bio mali i koji broj cipela nosi" Šta sve buduće mame mogu da saznaju o donorima iz Danske

Komentari

Autor: RTS

12/04/2023

-

20:50

"Šta je sanjao kada je bio mali i koji broj cipela nosi" Šta sve buduće mame mogu da saznaju o donorima  iz Danske
"Šta je sanjao kada je bio mali i koji broj cipela nosi" Šta sve buduće mame mogu da saznaju o donorima iz Danske - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Najveća isporuka doniranog materijala za vantelesnu oplodnju stiže u GAK Narodni Front. Buduće porodilje dobijaju detaljne informacije o genetici donora, mogu da čuju kakav mu je glas, da vide kakav mu je rukopis, fotografiju iz njegovog detinjstva. Uvozimo reprodukcione ćelije iz četiri zemlje, a samo Danska daje sve ove informacije.

U Narodnom frontu čuvaju se zamrznute jajne ćelije, spermatozoidi i embrioni na temperaturi od minus 196 stepeni, piše RTS.

Koliko je tu potencijalnih beba – nemoguće je znati, kažu lekari, ali buduće mame, za čiju oplodnju genetski materijal stiže iz danske banke, mogu da dobiju sve informacije o donoru, čak i šta je sanjao kada je bio mali, koji broj cipela nosi, da li je pušač, koja mu je omiljena boja ili automobil.

Spisak je dug i zanimljiv.

"Pacijenti se interesuju, oni žele što više podataka da dobiju. Možete dobiti podatke o obrazovanju donora, interesovanjima, hobijima, imate slike iz detinjstva, rukom pisanu poruku, glasovnu poruku, podatke o koeficijentu emocionalne ličnosti, ceo spisak pitanja i odgovora, podatke o njegovom porodičnom stablu, roditeljima, da li je oženjen, ima li decu", navodi klinički embriolog "Narodnog fronta" dr Ana Jeremić.

Ipak, koliko god ovakve informacije bile interesantne, doktorima su najvažnije one o zdrastvenom stanju, porodičnoj istoriji bolesti i psihološkoj proceni.

DNK donora testira se na razne zarazne bolesti: HIV, hepatitis, ali i genetske, između ostalog i na spinalnu mišićnu atrofiju.

"Koliko su ta testiranja detaljna govori podatak da 73 odsto žena u ovoj banci ne dođe do finalnog koraka, upravo zbog svih ovih prethodnih kriterijuma, a oko 80 odsto muškaraca ne dođe takođe do finalnog koraka, već samo 20 odsto jer su kriterijumi zaista rigorozni", ističe dr Ana Jeremić.

Već tri i po godine u Srbiji postoji Nacionalna banka reproduktivnog materijala, ali je problem to što nema donora.

Do sada je samo pet muškaraca doniralo spermatozoide, a nijedna žena nije dala jajne ćelije.

Prve donirane jajne ćelije iz inostranstva sigle su u decembru, dobilo ih je šest žena, a trenutno je 800 parova i žena bez partnera prijavljeno za vantelesnu oplodnju na taj način.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija