Društvo

Direktorka RFZO o novoj listi lekova: Za 22 inovativne terapije izdvojeno 7,8 milijardi dinara

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2023

-

13:52

Direktorka RFZO o novoj listi lekova: Za 22 inovativne terapije izdvojeno 7,8 milijardi dinara
Lekar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da su za novu listu sa 22 inovativna leka izdvojena sredstva od 7,8 milijardi dinara, što je najviše do sada.

"To su najveća sredstva ikada. Na ovoj listi se nalaze inovativni lekovi za oboljenja koja do sada nisu bila lečena, a osim toga ti lekovi su najsavremeniji i najskuplji", rekla je Radojević Škodrić za Tanjug povodom toga što je RFZO pre dva dana doneo novu listu sa 22 inovativna leka.

Ona je navela da je za 16 inovativnih lekova za oboljenja koja nisu lečena izdvojeno 6,2 milijardi dinara, dok je za ostalih šest lekova, koji su terapijske alternative, izdvojeno dodatnih 1,6 milijardi. 

Prema njenim rečima, od 2017. godine kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavio ulaganje u inovativne lekove kao prioritet, izdvajanja kontinuirano rastu i kontinuirano svake godine izlaze liste lekova. 

"Od 2017. do 2019. godine ukupan iznos ulaganja u inovativne lekove je 1,4 milijarde, 2020. godine taj iznos je 2,8 milijarde i 2022. godine 5,8 milijardi. Sada 2023. godine izdvajamo 7,8 milijardi, dakle dve milijarde više nego prethodne godine", istakla je Radojević Škodrić.

Ona je navela da je potrošnja za lekove koji se već nalaze na listi do 2017. godine prosečno iznosila šest milijardi, 2021. godine 17 milijardi, 2022. godine 23 milijarde i 2023. godine 30 milijardi, odnosno sedam milijardi više nego prošle godine.

"U periodu od 2000. do 2012. godine, za potrošnju inovativnih lekova koji su na listi za tih 12 godina izdvojeno je 19,2 milijarde. U periodu od 2013. do 2023. godine 136,2 milijarde. Dakle sedam puta više", naglasila je Radojević Škodrić. 

Čak 17 lekova za onkološke pacijente

Ona je objasnila da je od 22 leka na listi inovativni lekova, njih 17 namenjeno za onkološke pacijente.

"To je jako važno zato što smo mi nažalost prva zemlja u Evropi po broju umrlih od malignih bolesti. Godišnje se razboli 40.000 ljudi od malignih bolesti, a umre 20.000. Jedan mali grad nažalost izgubimo svake godine zbog tolikog broja malignih bolesti", ukazala je Radojević Škodrić.  

Unsplash

 

Direktorka RFZO je navela da su nabavljeni lekovi za inovativne terapije za karcinom dojke, koji je vodeći uzrok malignih bolesti kod žena u Srbiji. 

"Godišnje se razboli 4.500, od toga 500 u momentu dijagnoze ima metastatski oblik bolesti, a kod 1.600 se tokom primanja terapije pogorša bolest. Zahvaljujući novim mamografima i terapijama mi želimo da gotovo 2.000 žena prevedemo u hroničnu bolest i da one žive podjednako dugo kao i drugi", objasnila je Radojević Škodrić. 

Ona je dodala da su svi tipovi i svi stadijumi karcinoma dojke pokriveni inovativnom terapijom. 

Kako je navela, dve trećine karcinoma pluća u svim stadijumima su pokriveni sada inovativnom terapijom. 

"Godišnje se razboli 7.000 ljudi, život izgubi oko 4.500 i ovde su stavljena nova četiri inovativna leka. Dve trećine svih karcinoma pluća, u svim stadijumima pokriveni su sada inovativnom terapijom", rekla je Radojević Škodrić. 

Prema njenim rečima, karcinom prostate, koji se do sada lečio metastatski, takođe dobija inovativni lek. 

Radojević Škodrić je navela da će se inovativnim lekovima lečiti maligni melanom, karcinom jetre i multipli mijelom i dodala da svi stadijumi kolorektalnog karcinoma sada imaju inovativnu terapiju.

"Ova lista, osim što je najveća po ulaganjima, u njoj zaokružujemo terapije za mnoge bolesti poput karcinoma dojke i kolorektalnog karcinoma", zaključila je Radojević Škodrić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija