Društvo

Škodrić: Do kraja godine nova lista besplatnih inovativnih lekova

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2023

-

12:30

Škodrić: Do kraja godine nova lista besplatnih inovativnih lekova
Škodrić: Do kraja godine nova lista besplatnih inovativnih lekova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić najavila je danas da će do kraja godine biti proširena lista inovativnih lekova, koji će građanima biti dostupni besplatno.

"Mi smo u poslednjih šest godina stavili najveći broj inovativnih lekova ikada. U periodu od 2007. do 2015. godine stavljen je 21 inovativni lek, a u periodu od 2017. do 2022. godine 80 inovativnih lekova. Ono što je jako važno jeste kontinuitet u stavljanju inovativnih lekova i kontinuitet u povećanju finansijskih sredstava", rekla je Škodrić za Prvu TV.

Od 2017. do 2019. izdvojeno je 1,4 milijarde dinara za inovativne lekove, u 2020. godini 2,8 milijardi dinara, a u 2022. godini izdvojeno je 5,8 milijardi dinara, što je najviše izdvojenih sredstava do sada.

Škodrić kaže da trenutno ne postoji osoba koja zna koji će se lekovi naći na novoj listi.

"To nije u skladu sa zakonom, a koji lekovi se stavljaju na listu isključivo odlučuje centralna komisija za lekove, koja se sastoji od naših eksperata", rekla je Škodrić.

Odluka o uvođenju novih lekova donosi se na osnovu zahteva farmaceutske komisije i zahteva struke u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima, koje odobrava Ministarstvo finansija.

Škodrić se osvrnula i na uvođenje mamografa i nove opreme u domove zdravlja širom Srbije.

"Jako je važno što će na taj način dostupnost zdravstvenih usluga biti svuda, jer nama je cilj da, sa najsavremenijom opremom, dođemo do pacijenta gde god se on nalazi. Oprema dolazi u trenutku kada smo prethodno povećali broj bolnica, inovirali i povećali njihove kapacitete, kada smo obezbedili inovativne i druge lekove", rekla je Škodrić.

Ona je istakla da u ovom trenutku imamo inovativne lekove za više od 90 odsto različitih tipova karcinoma dojke, kao i da se u našim bolnicama, zahvaljujući magnetima, nalaze mali klinički centri.

Unsplash

 

"U njima se nalazi sve što se nalazi u savremenom dijagnostičkom centru jednog kliničkog centra. Na taj način je omogućeno da pacijenti ne moraju za određene usluge da idu u Kragujevac, Niš, Beograd, već im je to dostupno u njihovoj najbližoj bolnici", kazala je Škodrić.

O značaju ulaganja u lečenje retkih bolesti govori i podatak da je 14. septembra u svim bolnicama počelo testiranje novorođenih na SMA.

"Ukupan broj beba koje su do sada testirane je 8.860 i od toga je jedna beba pozitivna, tako da će ona odmah dobiti terapiju. Mi spadamo u 20 zemalja koja testiraju svu novorđenu decu", rekla je Škodrić.

Ona je najavila i registar pacijenata sa malignitetom,  zajedno sa e-kartonom, koji je planiran za 2024. godinu.

"Vaš lekar, gde god da ste, moći će da vidi sve vaše podatke i biće mnogo jednostavnije i za naše lekare, a na taj način imaćemo tačan broj pacijenata obolelih od određenih bolesti, što će olakšati planiranje budžeta", kaže Škodrić.

 

Komentari (0)

Srbija