Društvo

RFZO usvojio novu listu generičkih lekova: Stiže 155 zamena, cilj bolja snadbevenost tržišta lekovima

Komentari

Autor: RTS

28/03/2023

-

10:04

RFZO usvojio novu listu generičkih lekova: Stiže 155 zamena, cilj bolja snadbevenost tržišta lekovima
RFZO usvojio novu listu generičkih lekova: Stiže 155 zamena, cilj bolja snadbevenost tržišta lekovima - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Usvojena je nova lista generičkih lekova na koju je dodato 155 medikamenata koji se koriste kao zamene postojećih lekova, ali od drugih proizvođača, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje sanja Radojević Škodrić.

Ona je za RTS navela da se na taj način postiže konkurentnost i stabilnost tržišta lekova. Istakla je da je usvojen pravilnik kojim se uređuje "of-lejbel" terapija, ali i kojim se onkološkim pacijentima omogućava zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države i da se za početak primene čeka saglasnost Ministarstva zdravlja.

"Kada kažemo generički lek, to je lek koji se već nalazi na listi, ali ovu listu smo dopunili sa novim, ono što jednostavno kažemo zamenama. Dakle, isti lek, samo od drugih proizvođača", rekla je Radojević Škodrić.

Dodala je da se na listi nalaze i antibiotici, antivirotici, anestetici, antidepresivi, antiepiletpici, brojni rastvori, kortikosteroidi.

"Ovom listom postižemo konkurentnost, što je dodatno obezbeđenje za stabilnost tržišta lekova. Od kovida, preko ukrajinske krize, jedna od najaktivnijih tema svih država sveta jeste snabdevenost tržišta lekova. Srbija je imala najstabilnije tržište lekova, tako da će fokus države i dalje biti na kontinuiranom i sigurnom obezbeđivanju tržišta lekova", navela je direktorka RFZO.

Istakla je da se na listi ne nalaze inovativni lekovi i da se očekuje da se takvi lekovi na listi nađu do leta.

Sanja Radojević Škodrić je poručila da je tržište lekova potpuno stabilno i sigurno i da će sa listom generičkih lekova biti još stabilnije.

"Primena 'of-lejbel' terapije svuda u svetu strogo kontrolisana"

Govoreći o "of-lejbel" terapiji, Sanja Radojević Škodrić je objasnila da je reč o upotrebi lekova koji se već koriste za lečenje jedne bolesti, a potpuno su bezbedni i za lečenje nekih drugih oboljenja.

"Ovo je prvi put da je Republički fond omogućio of-lejbel primenu lekova. Ono što moramo da znamo, to je da svuda u svetu, u svim zemljama je primena of-lejbela jako strogo kontrolisana", rekla je direktorka RFZO.

profimedia

 

Dodala je i kako će upotrebu lekova za "of-lejbel" terapiju odobravati etički komitet i određene komisije i da lekove ne mogu davati pojedinačni lekari.

"Model koji smo mi sada primenili jeste da smo dozvolili of-lejbel primenu za one lekove za koje su bili do sada najčešći zahtev struke, a to su na prvom mestu deca, za apsolutno sve bolesti smo pustili kod dece, zatim transplantacija i za sve maligne bolesti. To su zasad bili najčešći zahtevi pacijenata. Naravno da tu nećemo stati, već mu dozvoljavati dalje ili prema zahtevima struke ili prema prioritetima koje najavljuje Ministarstvo zdravlja da će da postavi", rekla je Radojević Škodrić.

Istakla je da će primena početi kada Ministarstvo zdravlja dâ saglasnost na pravilnik.

Nastavlja se saradnja u transplantaciji sa Italijom

Govoreći o saradnji sa Italijom, kada je reč o transplantaciji, Sanja Radojević Škodrić je istakla da se ta saradnja nastavlja, naročito za decu kada je reč o hitnoj transplantaciji, ali da je Italija ostala pri stavu da čeka pozitivne znake kada je reč o transplantaciji, pošto je Srbija u obavezi da vrati organ u roku od šest meseci nakon što se obavi transplantacija organa iz neke druge države.

Unsplash

 

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje je podsetila da je krajem meseca usvojen pravilnik kojim se onkološkim pacijentima omogućava zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku države.

"Dozvoljeno je ženama do 40. godine starosti, muškarcima do pedesete. Uslov je da u tom momentu nemaju metastaze bolesti. Takođe, uslov jeda nemaju dete ili nemaju decu u postojećoj zajednici i da već nemaju prethodno zamrznut reproduktivni materijal. Inače, dozvoljeno je zamrzavanje kako u državnim, tako i u privatnim klinikama za vantelesnu podnesak kojim Republički fond ima ugovor", rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Dodala je da se reproduktivni materijal zamrzava na neograničen periodu, embrioni na pet godina, a da svoj materijal mogu da zamrznu i pacijenti koji nemaju partnere.

Komentari (0)

Srbija