Društvo

Oboleli od malignih bolesti imaće pravo da zamrznu reproduktivni materijal

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2023

-

12:45

Oboleli od malignih bolesti imaće pravo da zamrznu reproduktivni materijal
Oboleli od malignih bolesti imaće pravo da zamrznu reproduktivni materijal - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), saopštili su da je usvojen pravilnik kojim se obolelima od malignih bolesti omogućava da o trošku RFZO-a zamrznu reproduktivni materijal da bi po završetku lečenja imali priliku da se ostvare kao roditelji.

Oni su rekli da o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja, da zamrznu jajne ćelije, spermatozoide ili embrione pre početka lečenja od kancera, imaće žene do 40 godina starosti i muškarci do 50 godina.

Uslov je, da već nemaju zamrznut reproduktivni materijal i nemaju dete, odnosno nemaju dete u postojećoj zajednici kao i da nemaju metastaze i da je indikovana primena hemioterapije, istakli su u saopštenju.

U saopštenju su istakli da će svi osiguranici pre zamrzavanja reproduktivnog materijala morati da dobiju mišljenje lekara različitih specijalnosti, a zatim će biti upućeni na nadležnu komisiju za biomedicinski potpomognutu oplodnju koja daje konačnu saglasnost za proceduru zamrzavanja. 

Ovo pravo će početi da se primenjuje nakon davanja saglasnosti Ministarstva zdravlja na navedeni pravilnik, zaključili su u saopštenju.

                     
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija