Društvo

Iz Španije stigao reproduktivni materijal za još 10 vantelesnih oplodnji

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2023

-

18:02

Iz Španije stigao reproduktivni materijal za još 10 vantelesnih oplodnji
Iz Španije stigao reproduktivni materijal za još 10 vantelesnih oplodnji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

 Iz Španije je tokom vikenda u Srbiju uvezeno 10 paketa reproduktivnog materijala za 10 parova i žena bez partnera koji su prošli komisije i ispunili propisane uslove za vantelesnu oplodnju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

U saopštenju se precizira da je iz banke reproduktivnog materijala u Španiji, sa kojom RFZO ima potpisan ugovor, uvezeno pet paketa jajnih ćelija i pet paketa spermatozoida.

Kako se navodi, svih 10 postupaka biće obavljeno u Ginekološko akušerskoj klinici Narodni Front u Beogradu.

Za postupak vantelesne oplodnje o trošku države doniranim reproduktivnim ćelijama iz inostranstva do sada se preko portala e-uprave prijavilo oko 700 žena.

Prve jajne ćelije iz inostranstva uvezene su u januaru za prvih šest žena koje su ispunile kriterijume.

Do sada su uz pomoć doniranih reproduktivnih ćelija potvrđene dve trudnoće – jedna od doniranih spermatozoida donora iz Srbije i jedna iz jajnih ćelija iz banke u Španiji.

Pravo na VTO sa doniranim ćelijama o trošku države imaju žene do 45 godina starosti koje imaju partnera, a jedno od njih ne može da se ostvari u ulozi roditelja, kao i žene koje nemaju partnera i nemaju dete, a žele da postanu majke.

Preko portala e-uprave počelo je i prijavljivanje za žene koje same finansiraju vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom.

Svi koji dobiju odobrenje komisije za VTO o trošku države, mogu taj postupak da obave u nekoj od sedam državnih i 15 privatnih klinika sa kojima RFZO ima ugovor.

Komentari (0)

Srbija