Društvo

Problemi na relaciji Novi Sad-Beograd: Zbog velikog broja putnika u "Sokolu" dešava se da nema mesta za sedenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2023

-

14:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Oko 2.000 putnika na relaciji Novi Sad - Beograd ima mesečnu voznu kartu. Oni nemaju rezervisana sedišta kao što imaju putnici sa dnevnom kartom za brzi voz "Soko" i ako nema slobodnih mesta, oni će da stoje ili, ukoliko imaju sreće, sedište će naći u kafe baru ili na stepenicama. S obzirom da se, od kako je započeo sa radom, "Sokolom" vozi veliki broj ljudi, prema rečima putnika, ponekad zaista postoji problem sa mestima za sedenje.

Jedna od njih je i Petra Jovanović iz Novog Sada koja svaki dan vozom putuje na posao u Beograd. Ima godišnju kartu plaćenu 72.000 dinara, ali to joj nije garancija da će sedeti. 

"Juče sam sela i dolazi jedna žena i kaže 'izvinite ja imam mesto 56'. Morala sam da ustanem iako imam  plaćenu godišnju kartu. Svaki put se to desi", kaže Petra za Euronews Srbija.

U kafe baru, danas joj je sedište sačuvao Stefan Verner, takođe Navosađanin koji radi u Beogradu i ima godišnju kartu. Spojila ih je ista muka.

"Sa bilo kojom vrstom pretplatne karte - polumesečnom, mesečnom ili godišnjom, vi imate prava da se vozite bilo kojim vozom, međutim nemate rezervaciju sedišta", priča Stefan za Euronews Srbija.

Oko 2.000 putnika sa mesečnim i godišnjim kartama

Sa druge strane ukoliko se odlučite da kupite kartu u jednom smeru pre ulaska u voz, to nećete moći ukoliko su već prodata sva sedeća mesta, kaže generalni direktor Srbijavoza Ivan Bulajić. Ipak, to ne može da spreči gužvu.

Boško Bunuševac

 

"Međutim po zakonu, mi kao prevoznik, kao javni prevoznik, smo dužni da primimo u voz i čoveka koji je ušao bez karte zato što postoji mogućnost kupovine karte u vozu. I to je razlog zašto se na pojedinim linijama u pojedinim delovima dana, ili danima u nedelji, dešava da bude veći broj putnika nego što ima sedišta", priča Ivan Bulajić, v.d. generalnog direktora Srbijavoza.

Po toj logici, oni koji imaju mesečnu ili godišnju kartu imaju isti status kao putnik koji će kartu kupiti tek u vozu - bez numerisanog sedišta i udobne vožnje. Takvih na relaciji Novi Sad - Beograd i obrnuto ima oko 2.000.

"Nije ugrožena bezbednost putnika"

Možda takva vožnja nije udobna ali je bar bezbedna, poručuje Bulajić.

"Znači činjenica da se, doduše retko, desi da neko može da stoji u Soko vozu ni na koji način ne ugrožava bezbednost putnika", kaže Bulajić.

Zbog situacije u kojoj se nalaze, Stefan i Petra nekoliko puta su pisali Srbijavozu, ali konkretne odgovore nisu dobili. Dok čekaju na svoje sedište, bar ne moraju dugo da čekaju kafu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija