Društvo

Škodrić: Zahvaljujući novim mamografima preventivni pregledi dostupni svim ženama

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

10:44

Škodrić: Zahvaljujući novim mamografima preventivni pregledi dostupni svim ženama
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Zahvaljujući novim mamografima, koji su stigli u veliki broj gradova, preventivni i dijagnostički pregledi dojke biće dostupni svakoj ženi u Srbiji, ma gde ona živela, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je, nakon svečanog uručenja mamografa koji je Domu zdravlja Vračar poklonila država, istakla da je reč o najsavremenijem mamografu koji ima minimalno zračenje, a tri puta jaču rezoluciju.

"To znači da se tri puta bolje vidi svaka promena. Ima još jednu značajnu karakteristiku, a to je da ima tomosintezu koja omogućava da se vidi i najminimalnija promena", istakla je direktorka RFZO-a.

Dodala je da je za žene značajno i to što su pregledi na ovakvim mamografima gotovo bezbolni.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Sanja Radojević Škodrić je naglasila da je ovim ispunjeno obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će u Srbiju stići 18 najsavremenijih mamografa.

Direktor Doma zdravlja Vračar Miroslav Dmitrović poručio je da će sutra biti sprovedeni prvi preventivni pregledi kod svih pacijentkinja koje dođu u tu ustanovu, a da od ponedeljka počinju redovni pregledi u dve smene.

Na novom mamografu danas je pregledana i prva pacijentkinja, Mirjana Drinjaković, koja je navela da je to njen prvi pregled dojke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija