Društvo

Škodrić: Počeo sa radom digitalni mamograf u Leskovcu, pregledane prve Leskovčanke

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2023

-

19:21

Škodrić: Počeo sa radom digitalni mamograf u Leskovcu, pregledane prve Leskovčanke
Škodrić: Počeo sa radom digitalni mamograf u Leskovcu, pregledane prve Leskovčanke - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić obišla je danas Opštu bolnicu u Leskovcu, u kojoj je počeo sa radom najsavremeniji, digitalni mamograf. 

"Karcinom dojke je bolest od koje oboleva najveći broj žena, ali najveći broj i umire. Godišnje se u Srbiji razboli 4.500 žena, a umre 1.700. Na ovaj način ćemo omogućiti da se bolest otkrije u najranijoj fazi kada je moguće izlečenje. A to je ono što je najvažnije - izlečenje svake majke, sestre, ćerke ili supruge. Zato ne treba govoriti o procentima, one su 100 procenata svake porodice“, izjavila je Radojević Škodrić.

Podsetila je da je ovaj savremeni aparat, leskovačkoj bolnici uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić 24. oktobra, u sklopu paketa najveće nabavke dijagnostičke opreme ikada do sada. 

"Prvih šest pacijentkinja je već pregledano, mamograf će ubuduće raditi u dve smene. Pre podne će se obavljati dijagnostički pregledi, a u popodnevnim časovima će se obavljati skrining", pojasnila je ona.

Radojević Škodrić je, reagujući na pisanja pojedinih medija o tome kako pomenuti aparat "nije u funkciji i ko zna kada će biti", istakla da su ona neistinita, da stvaraju strah i konfuziju među pacijentima, a pokazuju i koliko oni misle o zdravlju građana Srbije.

"Kao što možete da vidite, to nije tačno. Kao svaka ozbiljna i odgovorna vlast, mi smo uradili sve po proceduri – kada u zdravstvenu ustanovu unosite bilo koji medicinski aparat, on mora da se instalira i da prođe određene procedure pre nego što se pusti u rad, zbog bezbednosti pacijenata i zdravstvenih radnika", rekla je direktorka RFZO.

Printskrin/Tanjug video

 

Ona je podsetila da je, za razliku od njegovih prethodnika iz bivše vlasti, predsednik Aleksandar Vučić ispunio obećanja.

"Prisetimo se da je u njihovo vreme pacijent morao sam da obezbedi sve od najosnovnijih stvari poput konca i gaze, a pogledajmo gde smo sada i gde ćemo tek da budemo, jer sa ovakvim ulaganjima u zdravstvo ne sme da se stane. I kao što je predsednik Vučić i najavio, opšta bolnica u Leskovcu će do kraja ove godine dobiti magnetnu rezonancu, a sledeće i angio salu. Meni kao nekom iz zdravstvene vlasti, predsednik je dostupan 24 sata, zna ime i prezime svakog deteta obolelog od retke ili teške bolesti, i o njihovom stanju se raspituje čak i kad im zdravlje nije više ugroženo" izjavila je Radojević Škodrić.

Rekla je da su edukaciju kadra u Leskovcu sproveli najveći eksperti iz KC Vojvodine, gde ovaj aparat postoji već duže vreme.

Takođe, u planu je da ovakve mamografe dobiju Vračar, Kragujevac, Niš, Vladičin Han, Babušnica, Kuršumlija, Negotin, ali i druga mesta sa ciljem da svaka žena u Srbiji dobije priliku da pravovremeno uradi pregled koji može da spasi život, a što će drastično doprineti očuvanju i unapređenju zdravlja naših građanki.

"I zato, zbog svih žena, prestanite da izmišljate ovakve stvari", zaključila je Radojević Škodrić.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija