Zdravlje

"Srbija prva u Evropi po broju žena umrlih od raka dojke, preventivni pregledi veoma važni"

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2023

-

13:39

"Srbija prva u Evropi po broju žena umrlih od raka dojke, preventivni pregledi veoma važni"
Ćelije raka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je na prvom mestu u Evropi po broju umrlih žena od raka dojke, što ukazuje da se žene kasno javljaju na dijagnostiku i lečenje, rekla je predsednica Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo zajedno" Domina Spasić.

"Ovde smo da podsetimo sve žene na značaj preventivnih i redovnih pregleda" rekla je Spasić u tržnom centru Stadion, gde se obeležavao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Spasić je ukazala da je cilj udruženja "Budimo zajedno" da ukažu ženama na značaj redovnih preventivnih pregleda, jer ako se bolest otkrije na vreme, ona je izlečiva i proces lečenja je kraći, lakši i efikasniji.

Ona je rekla kako bi slična dešavanja trebalo organizovati tokom cele godine, a ne samo u martu, kada je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, i oktobru, kada je Svetski dan borbe protiv raka dojke.

"Ova bolest je prisutna cele godine, svakog meseca" zaključila je Spasić.

Dodala je da sve mlađa populacija žena oboljeva od raka dojke, kao i da bi svaka mlada žena trebalo da ide jednom godišnje na preventivni ultrazvuk dojke, a žene koje su prešle 45. godinu treba da idu jednom u dve godine na mamografski pregled.

"Ovog meseca je besplatan mamograf na Kalemegdanu, ali se nadamo da će postojati mogućnost da pokretni mamografi idu širom Srbije, i u mesta gde ženama nije toliko dostupna adekvatna medicinska nega" rekla je Spasić.

Cilj udruženja "Budimo zajedno" je da ohrabri i pomogne svim ženama koje dobiju dijagnozu kancera dojke, a ovom prilikom su izvele performans sa jednom crnom papirnom ružom pored osam druge boje, kako bi ukazale da svaka osma žena u Srbiji umre od raka dojke.

Komentari (0)

Magazin