Društvo

Zelenilo Beograd apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

10:26

Zelenilo Beograd apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom
Tanjug/AP/Jose Luis Magana - Copyright Tanjug/AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Sektora za biljnu proizvodnju JKP "Zelenilo Beograd" Gordana Vladisavljević apelovala je danas na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara.

Ona je za Tanjug rekla da to drvo nakon praznika može da se vrati u prirodu, a ukoliko građani nemaju gde da posade svoju jelku, mogu je doneti u rasadnik "Zelenila".

"Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah iznositi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a posle ovog perioda da se posadi na predviđeno mesto. Sadnja se vrši kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa", rekla je Vladisavljević.

Ona je dodala da građani jelku mogu da kupe u rasadniku "Zelenila" gde su u ponudi dve vrste - smrča i jela.

"Cene novogodišnjih jelki se razlikuju u zavisnosti od visine stabla. Cena stabla visine do jedan metar iznosi 1.500 dinara. Stabla visine metar do metar i po iznosi 2.300 dinara, dok visine 1,5 - dva metra iznosi 2.500 dinara", rekla je Vladisavljević.

Ona je kazala i da je za što bolje održavanje jelke potrebno da se redovno orošava, tj. prska vodom, kao i da se redovno zaliva odstajalom vodom sobne temperature.

"Prilikom kićenja jelke treba voditi računa o ukrašavanju njenog vrha, kako se on ne bi polomio ili oštetio. Jedan od načina da se sačuva vrh, jeste da se uz vrh postavi neki štapić ili olovka, pa tek onda ukras. Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina", rekla je Vladisavljević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija