Društvo

Zeleni vodonik proizvodiće se u Boru: Kako to nastaje i gde sve može da se primenjuje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/12/2023

-

08:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zelenu "tranziciju" Srbije vodiće kineske kompanije. Jedna od njih, strateški partner Ziđina, proizvodiće zeleni hidrogen i to u jednom od najzagađenijih gradova u Srbiji, u Boru.

Ivana Perović iz laboratorije za fizičku hemiju na institutu "Vinča" objašnjava za Euronews Srbija da zeleni, sivi ili plavi vodonik zapravo nemaju boju i da se ovi atributi dodeljuju u zavisnosti od toga koji izvor energnije se koristi za izdvajanje vodonika.

"Zeleni vodonik se prvenstveno proizvodi kroz proces koji se zove elektroliza, i ono uključuje korišćenje električne energije iz obnovljivih izvora za razdvajanje vode na vodonik i kiseonik. I ovde je ključno korišćenje zelene energije što proces elektrolize čini održivim i ekološki prihvatljivim", kaže ona.

Kako objašnjava, solarni paneli i vetroparkovi bi u idealnom slučaju pravili hidrogen i ta vodonična energija sa nula emisije štetnih gasova mogla bi da se koristi i za pokretanje vozila.

Euronews

 

"On ima širok spektar primena i može se korisiti u gorivnim ćelijama za vozila čime smanjuje potrošnju fosilnih goriva. Takođe se koristi u različitim industrijskim procesima kao što je proizvodnja amonijaka. A po meni najznačajnija primena zelenog vodonika je u skladištenju energije i balansiranju elektro-energetske mreže", rekla je Perović.

Zeleni vodonik prema najavama iz Vlade Srbije, u budućnosti će se proizvoditi u Boru. Ovaj grad je, kako kaže predsednik društva Mladih istraživača u Boru Dragan Ranđelović, uticao da se osete pomaci u zaštiti životne sredine.

Euronews

 

"Napravljena je nova topionica i ona je izgrađena na bazi nove tehnologije koja je prijateljskija nastrojena prema životnoj sredini i uspeli smo da smanjimo značajan deo zagađenja vazduha", rekao je on.

U Boru je i dalje u vazduhu prisutna visoka koncentracija PM 10 i PM 2,5 čestica sa teškim metalima, ali je sumpor dioksid u vazduhu sveden na nivo ispod graničnih vrednosti, pokrenuta je rekultivacija deponija, a počelo je i punjenje napuštenog kopa ranijeg rudnika bakra Bor. 

Ipak, kaže Ranđelović, i taj napor ima određene posledice budući da je povećana količina prašine.

"Svako rešavanje nekog ekološkog problema, pravi neki drugi. To je kontinuirana aktivnost da se ekološki problemi sukcesivno rešavaju", kaže on.

Biće potrebno mnogo vremena da bi se uspostavila proizvodnja zelenog hidrogena. Iako je zaštita životne sredine trenutno u fokusu i napori su vidljivi, čini se da ima još prostora kako bi građani pre vodonika imali zeleni Bor. 

Komentari (0)

Srbija