Društvo

Podaci sajta Ervižual: Sarajevo danas najzagađeniji grad na svetu, gde se na listi nalazi Beograd?

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

19/12/2023

-

13:44

Podaci sajta Ervižual: Sarajevo danas najzagađeniji grad na svetu, gde se na listi nalazi Beograd?
Podaci sajta Ervižual: Sarajevo danas najzagađeniji grad na svetu, gde se na listi nalazi Beograd? - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, danas je ponovo najzagađeniji grad na svetu, a Beograd je trenutno treći na toj listi, prema podacima sajta Ervižual, koji prikuplja podatke s mernih stanica iz država širom sveta.

Koncentracija zagađujućih čestica u prepodnevnim satima u Sarajevu je bila označena indeksom 264 i u kategoriji je koja označava "vrlo nezdrav vazduh", dok u Beogradu taj indeks iznosi 180 i spadu u kategoriju "nezdrav vazduh".

Koncentracija mikro čestica prašine oznake PM 2,5 istovremeno je u Sarajevu bila 214,5 μg/m3, što je u kategoriji označenoj kao "opasna" po zdravlje, jer je 42 puta veća od dopuštene, a u Beogradu je ona 111 μg/m3 ili 22 puta veća od preporuka Svetske zdravstvene organizacije, navodi sajt Ervižual.

Između Sarajeva i Beograda na svetskoj mapi najzagađenijih gradova je indijski grad grad Kolkata (ranije Kalkuta), sa indeksom 187.

Meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković rekla je jutros da nam stabilna atmosferska situacija osim sunčanog i prijatno toplog vremena donosi i povećano zagađenje vazduha.

"Danas i sutra izbegavajte da duže vremena provodite napolju, jer je koncentracija PM čestica daleko iznad dozvoljene", savetuje ona

Komentari (0)

Srbija