Društvo

Anesteziolog osuđen na tri godine zatvora zbog smrti trogodišnje devojčice

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2023

-

19:50

Anesteziolog osuđen na tri godine zatvora zbog smrti trogodišnje devojčice
Anesteziolog osuđen na tri godine zatvora zbog smrti trogodišnje devojčice - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu kojom je anesteziolog Stanoje Glišić bio oslobođen od optužbi da je odgovoran za smrt trogodišnje Anje Grahovac koja je preminula nakon operacije katarakte na klinici "Perfekta" u junu 2007. godine, i osudio ga na kaznu zatvora od tri godine.

Drugostepeni sud je delimičnim usvajanjem žalbe Višeg javnog tužioca u Beogradu, preinačio prvostepenu presudu i Glišića zbog izvršenja krivičnog dela ''teško delo protiv zdravlja ljudi'' osudio na zatvorsku kaznu. 

Protiv ove presude dozvoljena je žalba u trećem stepenu, objavljeno je na sajtu tog suda.

Apelacioni sud u Beogradu smatra da se izvedenim dokazima zaključuje da između očigledno nesavesnog lečenja i pogoršanja zdravlja devojčice postoji uzročno-posledični odnos.

Kako je ocenjeno, nesumnjivo je utvrđeno da je pogoršanje stanja oštećene prouzrokovano usled nesavesnog postupanja okrivljenog.

Okrivljeni je, kako navode, znao da u toj klinici nemaju uslova da se detetu od tri godine da kompletna antiedematozna terapija, dok je ona provela nekoliko sati na klinici čime je lišena svake šanse da se bori za život, imajući u vidu stanje u kojem je primljena na Institut za majku i dete. 

Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog cenio da se radi o do sada neosuđivanom licu, njegove porodične prilike, korektno držanje pred sudom i godine života, dok otežavajućih okolnosti nije bilo.        

Anja Grahovac je operisana 21. maja 2007. godine od katarakte na klinici "Perfekta", a preminula je dve nedelje kasnije, 4. juna, usled oštećenja na mozgu izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija