Društvo

Tragična sudbina porodice u Kruševcu: Od korone preminuli majka, otac i sin u roku od 13 dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.K.

30/07/2021

-

20:40

Tragična sudbina porodice u Kruševcu: Od korone preminuli majka, otac i sin u roku od 13 dana
Kovid bolnica u Kruševcu - Copyright Tanjug/Predsedništvo Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U kovid bolnici u Kruševcu u razmaku od 13 dana preminuli su majka, otac i sin. Direktor te bolnice za Euronews Srbija kaže da se i ranije dešavalo da čitave porodice budu zaražene i da se to loše završi. Upozorio je da, uz porast broja novozaraženih, raste i broj hospitalizovanih. 

Preminuli roditelji u bolnici u Kruševcu imali su blizu 80 godina, a sin je imao 52. Direktor bolnice dr Vladan Cvetanović rekao je da to, nažalost, nije jedini takav slučaj. 

"To nije prvi slučaj koji se desio. I ranije se dešavalo da čitave porodice budu zaražene i da se to loše završilo”, rekao je. 

Cvetanović je dodao: “Kao da postoji neka vrsta genske predodređenosti, genske promene te dolazi do te reperkusije na čitavu porodicu".

On je za Euronews Srbija rekao da je u kovid bolnici u Kruševcu trenutno na lečenju tridesetak pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom. Kaže i da se od jutros šest pacijenata nalazi u jedinici intenzivnog lečenja.

"Još uvek dominiraju srednje teške kliničke slike. Kada je reč o starosnoj dobi, pacijenti su uglavnom stariji", naveo je dr Cvetanović.

Printskrin/Youtube/RTV Krusevac

 

Broj novozaražnih u Srbije je u porastu prethodnih dana, a dr Cvetanović je rekao da se pre desetak dana povećao broj pacijenata u ovoj bolnici, ali da tokom ovih dana broj stagnira.

"Imali smo jedan inicijalni porast pre desetak dana, gde je broj pacijenata porastao za skoro duplo. Zadnjih pet do sedam dana broj pacijenata stagnira i kreće se između 30 i 40, u zavisnosti od otpusta i prijema", rekao je direktor bolnice u Kruševcu.

Takođe, među pacijentima ima onih koji su vakcinisani, ali se pokazalo da oni imaju lakše kliničke slike u odnosu na one koji nisu primili vakcinu protiv kovida 19.

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji je tokom ove nedelje u porastu, te su stalni pozivi na vakcinaciju kako bi se u što većoj meri sprečio loš scenario tokom predstojeće jeseni.

U Srbiji se širi i delta soj koronavirusa, ali doktor Cvetanović navodi da se ne vide promene u kliničkoj slici u odnosu na proleće, s obzirom na mali broj pacijenata koji je ovih meseci u bolnici.

U Batajnici bitku za život vode mlađi od 40 godina

 Novinarka Euronews Srbija u četvrtak je bila u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici, gde se trenutno vode najteže bitke za živote mlađih od 40 godina.

Za sada je hospitalizovano ukupno 66 pacijenata, od čega je pet odsto njih vakcinisano.

Međutim, oni imaju blažu kliničku sliku i nisu životno ugroženi, rekla je za Euronews Srbija direktorka ove bolnice dr Tatjana Adžić.

Euronews TV

Kako je dr Adžić rekla, broj pacijenata u ovoj bolnici je značajno manji u poređenju sa martom, ali kako dodaje, to ne znači da ne treba biti na oprezu, jer kako dodaje, poslednjih nedelja se oseća blagi porast u prijemu pacijenata. 

Kon: Zabrinjava rast iz nedelje u nedelju

Epidemiolog Predrag Kon naveo je za Euronews Srbija da se tokom ove nedelje očekivao i veći porast broja novozaraženih, te da je dobro što se to nije ostvarilo.

"Relativno je dobro što ovih dana nije više puta prelazilo 300 slučajeva, jer to ukazuje da se ta reprodukciona stopa dalje ne povećava, već se zadržala između 1.4 i 1.5", rekao je Kon.

Ipak, kako navodi, zabrinjavajuće je se što se vidi neprekidan rast broja novozaraženih iz nedelje u nedelju, te je zbog toga apelovao da se što više ljudi vakciniše, jer je to, podvlači, jedino rešenje.

Komentari (0)

Srbija