Društvo

Na beogradskim pijacama praznična atmosfera i kupovina, redovi ispred ribarnica

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

17:03

Na beogradskim pijacama praznična atmosfera i kupovina, redovi ispred ribarnica
Na beogradskim pijacama praznična atmosfera i kupovina, redovi ispred ribarnica - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Na beogradskim pijacama danas je, kao i svake godine pred Badnji dan i proslavu Božića, praznična atmosfera koju prati povećan  promet, a najduži redovi su ispred ribarnica i tezgi sa orašastim plodovima.

Kupci su rekli Tanjugu da su cene slične ili više nego prethodne godine u isto vreme, ali da su, ipak, spremni da izdvoje za spremanje praznične trpeze.Prodavci kažu da je pijačna gužva ovih dana identična novogodišnoj.

"Imamo stalne mušterije, ali imamo i one koji kupuju u prolazu", kazala je prodavačica svežeg povrća.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kupci najviše kupuju zelenu salatu, koja košta 100 dinara po komadu. Cena paradajza je 300 dinara po kilogramu, čeri paradajz košta 600 dinara, krastavci 250 dinara, dok su paprike 300 dinara za kilogram.

Ispred ribarnice je tradicionalno velika gužva, a prodavci kažu da kupci ne mare za cene, već kupuju ono što vole.Cena dimljenog šarana je 3.250 dinara po kilogramu, kilogram sušenog bakalara košta 6.900 dinara, dok je šnicla šarana 1.750 dinara.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

S druge strane, kupci se žale na visoke cene mesa, koji je tradicinalno deo božićne trpeze.

Prasetina bez priloga košta 1.648 dinara, dok sa prilogom cena iznosi 1.398 dinara.Cena jagnjetine bez priloga jer 1.798 dinara, a sa prilogom 1.598.

Pečena jagnjetina košta 2.998 dinara, a mesara nudi besplatno pečenje roštilja.Domaćice ističe da će na prazničnoj trpezi za Badnje veče tradicionalno biti suvo voće, posebno orasi i bademi.

"Ljudi se rado odreknu nečega zarad praznika", naglasila je jedna od njih.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

U dugom redu ispred tezge za orašastim plodovima bio je Saša Plećević poznatiji kao doktor Filgud, koji je i tom prilikom upozorio građane da ne preteruju sa ruskom salatom.

"Dok sam radio kao doktor u hitnoj pomoći u Nišu, najviše slučajeva smo imali baš posle posta", rekao je Doktor Filgud, koji je poznat po svojim savetima o zdravoj ishrani.Sa druge strane, kada je reč o prodaji badnjaka, trgovci ove godine nisu toliko zadovoljni s obzirom da je manja potražnja.

Prodavci badnjaka veruju da je na njihovu slabiju prodaju ove godine uticao rast cena ostalih namirnica.

"Tražnja je relativno loša. Ne znam da li je to konkretno samo kod mene ili uopšte", požalio se jedan od prodavaca i dodao da je cena ovogodišnjeg badnjaka 200 dinara.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Kaže da je prošle godine cena bila 150 dinara i da verovatno ljudima znači i tih 50 dinara.
Jedan od prodavac je istakao da je cena badnjaka kod njega ostala ista, ali da je uprkos tome tražnja slabija u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, bilo je i onih koji su zadovoljni svojom prodajom, bez obzira što su cenu podigli i za 100 dinara.

"Pošto je sve poskupilo, skuplji je i badnjak", kazao je prodavac. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Zelene pijace 7. januara neće raditi, saopštili su ranije iz JKP-a Beogradske pijace.
Pijace "Zemun", "Banovo brdo", "Bele vode" i "Dušanovac"  7. januara radiće skraćeno od 6 do 14 časova.

Otvoreni tržni centar Miljakovac- Beogradski buvljak, 7. januara neće raditi.

Pijaca "Dušanovac" – prodaja iz vozila neće se vršiti  6. januara, dok će 7. januara ova pijaca raditi uobičajeno, od 6 do 19 časova, pijaca cveća "Krnjača" 7. januara neće raditi, dodaje se u saopštenju. Pijaca "Palilula" 7. januara neće raditi, dok će ova pijaca 6. januara raditi od 7 do 18 časova.
 

Komentari (0)

Srbija