Društvo

Od praznične trpeze, preko defilea kamiona pa do bakljade - kako se Božić obeležio na družvenim mrežama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2024

-

15:56

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Od običaja paljenja badnjaka i praznične trpeze, preko defilea kamiona okićenim zastavama, pa sve do "tradicionalnog" božićnog lansiranja bureta u vazduh - ovako se jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, Božić, obeležavao u regionu i na društvenim mrežama gde je proteklih sati bio jedna od dominantnih tema.

Ono što je svakako bilo očekivano je da, kao i svake godine, mnogi su na svojim profilima objavljivali fotografije dekoracije svog stola ili unošenja Badnjaka u kuću.

Što se Hrvata tiče, njihovi novinari su juče obišli tamošnje Srbe koji pokušavaju da sačuvaju viševekovne običaje od zaborava i sa njima su proveli pravoslavni Božić izveštavajući o običajima. 

Isto su uradili i novinari sa Kosova. Naime, oni su otišli do Južne Mitrovice i tamo obeležili Božić zajedno sa jedinom preostalom porodicom u ovom delu. Reč je o svešteniku Nenadu koji tamo živi sa svojom porodicom. Inače, crkvu u kojoj on služi stara je preko sto godina,  i dalje je čuva policija, a 2004. godine je bila spaljena tokom martovskih nasilja.

Božić je na društvenim mrežama čestitao i NBA Denver Nuggets. Čestitka je bila upućena svim pravoslavnim vernicima, ali posebno srpskom košarkašu Nikoli Jokiću.

Kamioni i bakljada

Na nešto drugačiji način Božić je obeležen i u Banjaluci. Tamo je prošlo 100 kamiona okićenih badnjacima i srpskim zastavama. Kolona kamiona, koji su sirenama pozdravljali brojne građane, kretala se od Centra za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova u Zalužanima do Hrama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke, gde je služena liturgija.

Kamioni su defilovali i u Novom Sadu. Oni su takođe okićeni srpskim zastavama i trubeći prošli kroz grad. Kamiondžije su kazali su da im se ideja bila da se "stvori vesela atmosfera i proslavi Božić". Na više mesta paljeni badnjaci, bacane su petarde, organizovani vatrometi.  Dan ranije, na Badnje veče, paljeni su badnjaci ali su, kako je zabeležila Eko straža, gorele i gume. 

Najneobičniji način na koji je obeležen Božić bio je u naselju Klisa u Novom Sadu, gde su meštani tradicionalno bacali burad u vazduh. Slično se dešavalo i 2009. godine. U Verniku je, sa druge strane, došlo do bakljade.

Incident na Cetinju između dve struje CPC

Na Cetinju je došlo do fizičkog incidenta. Naime, brzom reakcijom crnogorske policije tokom tradicionalnog paljenja badnjaka na Dvorskom trgu na Cetinju sprečen je veći sukob pristalica Crnogorske pravoslavne crkve, nakon što su se na istom mestu pojavila dva mitropolita te crkve. 

Nakon što su na trgu izašli mitropolit CPC Mihailo i doskorašnji episkop iste crkve Boris, koji su u otvorenom sukobu, među njihovim pristalicama je došlo do tenzija, naguravanja i verbalnih provokacija, pa je reagovala policija.

Komentari (0)

Srbija