Društvo

SRBIJA OKOVANA SNEGOM Do kada će trajati ledeni talas i šta nam donosi novi polarni vrtlog koji stiže sa Grenlanda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/01/2024

-

09:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Cela Srbija okovana je jutros snegom i ledom. Kolovozi su klizavi, ima dosta poledice zbog niskih temperatura. Poledica otežava kretanje saobraćaja i utiče na bezbednu vožnju, zbog čega je neophodno da se brzina prilagodi uslovima na putu, upozoravaju iz AMSS.

Zbog moguće poledice apeluje se na vozače da budu oprezniji i da koriste zimsku opremu. Svi putevi u Srbiji su prohodni, ali ima zadržavanja na pojedinim putnim pravcima jer sneg i dalje pada. Hladni talas zadržaće se još ove nedelje, a meteorolozi najavljuju temperature u plusu već od naredne.

Nevena Damjanović iz  AMSS kaže da su prve padavine i najopasnije, jer donose najzahtevnije uslove za vožnju.

"Kolovozi su jutros klizavi, ima dosta poledice jer su temperature ispod nule. I tokom dana će biti minus što znači da se očekuje i tokom dana poladica ne samo u višim predelima već i u nižim predelima. Vozačima savetujemo da obrate pažnju na stanje kolovoza i brzinu prilagode uslovima na putu", kaže Damjanović za Euronews Srbija.

Savetuje vozačima da na put ne kreću bez zimskih opreme, koja podrazumeva zimske gume, sa minimalnom dubinom šare od četiri milimetra, a ukoliko se ide van naseljenog mesta obavezni su lanci.

Evropa okovana ledom

Delove Evrope pogodio je ledeni talas. Ekstremno niske temperature zabeležene su u skandinavskkim zemljama, pa se u Švedskoj i Finskoj temperatura kreće od -35 do - 40 stepeni. Štaviše, u Švedskoj je više od 4.000 domaćinstava ostalo bez struje, a ledeni talas poremetio je i saobraćaj u toj zemljii. Mnogi putevi bili su zakrčeni zbog čega su vozači čekali satima na evakuaciju. 

Niske temperature beleže se i u Moldaviji i Rusiji. Škole u Moldaviji su zatvorene, a u Rusiji je zabeleženo više lančanih sudara u kojima je učestvovalo na desetine automobila. 

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Prognostičar Ivan Ristić objašnjava da je ledeni talas krenuo oko 5. januara i da je stigao sa istoka, iz Rusije. Najpre je zahvatio Poljsku, Nemačku, a zatim i Austriju, odakle je stigao i do nas.

"Čim ledeni talas uđe do Beča, nailazi na tzv. bečka vrata. To je jedini ulaz za hladni vazduh za nas. Da nema tog ulaza, da su spojeni Alpi i Karpati, mi bismo imali klimu kao severna Italija. Viđali bismo sneg samo na razglednici. Dakle, čim hladni vazduh stigne do Beča, potreban mu je jedan dan da stigne do Beograda. To se i dogodilo. Imali smo i ciklon iznad Jadrana. Kada se pomešao taj ruski i mediteranski vazduh dobili smo sneg. Juče se stacionirao taj oblak iznad Srbije", objasnio je Ristić za Euronews Srbija.

Euronews

Inače, kažemo da je nastupio ledeni talas ukoliko je temperatura duže od pet dana u minusu. Ristić kaže da će ovaj prvi, ledeni talas trajati do kraja ove nedelje. Danas prestaje da pada sneg, ali niske temperature ostaju.

Kada stiže otopljenje

"Sledeća nedelja je prelomna. Dolazi do promene strujanja, više nećemo biti pod uticajem tog strujanja iz Rusije. Polarni vrtlog dolazi u Evropu i doneće nam vazduh sa Grenlanda i Severnog mora. To deluje zastrašujuće kada se tako kaže, ali to je toplija varijanta za nas. Dolazi polarni vrtlog, ponovo se stacionira iznad Švedske, tamo će doneti niske temperature. Strujanje prema nama će biti severozapadno, pa će topliji vazduh doći do nas", pojasnio je on.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

Ističe da se otopljenje i prolećne temperature mogu očevati, prema nekim modelima, već od 17. januara, a prema drugim modelima od 20. januara. 

"Od 20. januara ide otopljenje, otopiće se sneg. Ide topliji period. Novi hladni talas nas očekuje u drugoj dekadi februara, koji će biti slično kao ovo. Biće i snega", zaključio je Ristić.

Usporen saobraćaj

Inače, svi putevi u Srbiji su jutros prohodni, čak i oni koji vode ka planinama - Goču, Tari, Zlatiboru, Kopaoniku. Saobraćaj je usporen na putnim pravcima gde još uvek pada sneg, na deonici Šabac- Loznica, zatim deonica prema Zlatiboru i Užicu. 

Iz AMSS skreću pažnju vozačima da posebnu pažnju obrate kada voze na prevojima, kao i na nadvožnjacima, podvožnjacima jer je tu veće strujanje vazduha i može biti poledice.

Tokom jučerašnjeg dana bilo dosta zastoja, nezgoda, lančanih sudara. Jutros je slika drugačija, saobraćaj se odvija bez zastoja. 

Nema gužve ni na graničnim prelazima. Završeni su novogodišnji i božićni praznici, te je prošao glavni talas onih koji se vraćaju u zemlje zapadne Evrope.

"Prošao je udarni talas na graničnim prelazima. Ovog jutra zadržavanje je redovno za putnički saobraćaj. Ima zadržavanja za teretna motorna vozila", navela je Damjanović u razgovoru za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija