Društvo

Duplirana vrednost turističkih vaučera: Kad počinje prijava i koja pravila važe ove godine?

Komentari

Autor: Lj. Gradinac

10/01/2024

-

15:28

Duplirana vrednost turističkih vaučera: Kad počinje prijava i koja pravila važe ove godine?
Duplirana vrednost turističkih vaučera: Kad počinje prijava i koja pravila važe ove godine? - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Država od 2015. godine subvencioniše odmor u Srbiji, a iz godine u godinu broj turističkih vaučera se povećavao. Ove godine opredeljeno je 100.000 vaučera, a novina je da je udvostručena novčana vrednost pojedinačnog vaučera koju građani mogu iskoristiti za odmor u turističkim centrima širom Srbije. Tako je umesto dosadašnjih 5.000 dinara, vrednost turističkih vaučera od ove godine 10.000 dinara. Prijava građana za vaučere počinje 15. januara na svim šalterima Pošte Srbije. 

Osim uvećanja novčane vrednosti vaučera, novina od ove godine je i da je povećan limit zarade za zaposlene koji imaju pravo da se prijave za subvencionisani odmor i to sa 70.000 na 80.000 dinara. 

U Ministarstvu turizma i omladine kažu za Euronews Srbija da se od početka godine 4.195 ugostitelja prijavilo da učestvuje u šemi dodela vaučera na destinacijama širom Srbije. 

profimedia

 

Vrednost vaučera od 10.000 dinara predstavlja maksimalni iznos sredstava koji se po vaučeru može refundirati ugostitelju.

Dodaju da je krajnji rok za korišćenje vaučera 20. novembar 2024. 

Ko ima pravo na subvencionisani odmor?

Pravo na korišćenje turističkih vaučera, kako kažu u resornom minstarstvu, imaju zaposleni, nezaposleni, penzioneri, stariji od 65 godina koji ne ostvaruju pravo na penziju, nosioci prava na tuđu negu i pomoć, ratni vojni invalidi, studenti i nosioci poljoprivrednih gazdinstava. 

Podsticanje razvoja domaćeg turizma sprovodi se kroz dodelu vaučera za subvencionisano korišćenje ugostiteljskih usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima u trajanju od najmanje pet noćenja izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera.

Vaučerom se ne može vršiti plaćanje usluga ishrane i pića, pružanje zdravstvenih ili drugih usluga, boravišne takse, odnosno drugih dažbina. 

Kako se prijaviti za vaučere?

Popunjena prijava i prateća dokumentacija podnose se isključivo na šalterima Pošte Srbije. 

Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije ali i Ministarstva turzima i omladine, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

Prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer resorno Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu. 

U maju prošle godine oboren rekord 

Turistički vaučeri su u maju prošle godine podeljeni u rekordnom roku. Tada je svih 100.000 vaučera planulo za deset sati.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je tada da su od ukupnog broja prijava, 54 odsto podneli penzioneri, zatim zaposleni sa skoro 30 odsto prijava, dok su nezaposlena lica podnela 10,7 odsto prijava. 

Vaučeri su prethodno u januaru prošle godine podeljeni za dva dana. 

Komentari (0)

Srbija