Društvo

Ledeni dani povećali broj dolazaka u prenoćište za beskućnike

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2024

-

08:50

Ledeni dani povećali broj dolazaka u prenoćište za beskućnike
Ledeni dani povećali broj dolazaka u prenoćište za beskućnike - Copyright AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Sa prvim snegom u ovoj godini i ledenim danima povećan je broj dolazaka u Privremeno prenoćište za beskućnike na Autokomandi. 

Tokom ledenih dana najveći broj dolazaka zabeležen je u prethodnoj noći - 39 lica su koristila usluge Prenoćišta, na adresi Dr Milutina Ivkovića. 

"U Privremenom prenoćištu za beskućnike noćas smo imali ukupno 39 korisnika, dok je kapacitet 40. Pre Nove godine smo imali popunjen kapacitet, a u ovoj ledenoj nedelji 39 je najveći broj noćenja", izjavio je za Tanjug Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Beograd.

"Najviše do sada imamo sedam žena koje tokom noći koriste naše Prenoćište. Ukupno 82 različite osobe od novembra do današnjeg dana su koristile naše usluge, od toga 14 različitih žena", rekao je Prica. 

On je dodao da je ukupan broj noćenja u Prenoćištu na Autokomandi od novembra do sinoć bio je 1.667 noćenja, dok je u Dnevnom centru u Lominoj od otvaranja centra bilo 450 korišćenje različitih usluga, koje su koristile 84 različite osobe, što je na dnevnom nivou oko 25 korisnika.

"U Dnevnom centru u Lominoj prosečno zadržavanje je sat i po vremena, iako je Dnevni centar otvoren više od tri sata u toku dana", rekao je Prica. 

On je istakao da su tu, pored zaposlenih, prisutni i volonteri, i dodao da imaju dovoljno namirnica za funkcionisanje.

"Akcija 'Jedan paketić- puno ljubavi' je redovna aktivnost Crvenog krsta Beograd kroz koju se obezbeđuju novogodišnji i božićni paketići za socijalno najugroženiju decu. Sve organizacije Crvenog krsta u Beogradu sprovode ovu akciju, a broj paketića koji se obezbedi zavisi od resursa na samom lokalu. Organizacije Crvenog krsta Beograd svake godine ulažu veliki napor kako bi obuhvat najugroženije dece bio što veći", rekao je Prica. 

Prema njegovim rečima, za vreme novogodišnjih i božićnih praznika deci je podeljeno 12.620 paketića, a preostala je podela u Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova.

 

Komentari (0)

Srbija