Društvo

Više prijema zbog padova na ledu i preloma u Institutu Banjica

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2024

-

12:07

Više prijema zbog padova na ledu i preloma u Institutu Banjica
Više prijema zbog padova na ledu i preloma u Institutu Banjica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je za nepuna dva sata u Hitnoj službi Instituta za ortopediju Banjica obavljeno 16 pregleda i pet prijema pacijenata zbog preloma i teških povreda. 

Radi se uglavnom o radnoj aktivnoj populaciji - mlađim ljudima, dok se stariji građani bolje čuvaju i ne izlaze iz kuća na ledeni teren. 

"Današnji dan je počeo intenzivno, u prva nepuna dva sata obavljeno je 16 pregleda i pet prijema. Kako stvari stoje, biće veliki broj prijema danas", rekao je za Tanjug dr Ljubodrag Zajić, pomoćnik direktora Instituta za ortopediju Banjica. 

On je dodao da je poslednja hitna služba Instituta bila u ponedeljak, drugog dana Božića, kada se ljudi nisu mnogo kretali. 

"Tada je bilo 120 pregleda i 21 prijem. Većina primljenih je povređeno padom na klizavoj podlozi, odnosno ulici. Radi se o težim prelomima uglavnom donjih ekstremiteta, skočnog zgloba i potkolenice koji zahtevaju operativno lečenje", rekao je dr Zajić. 

Prema njegovim rečima, ostali pregledani su zbrinuti uglavnom gipsanom imobilizacijom i vraćeni kući, a kod njih se radi uglavnom o povredi gornjeg ekstremiteta, ručnog zgloba.

"Nešto je drugačija distribucija po godinama u odnosu na hitne službe van zimskog perioda. Radi se radnoj aktivnoj populaciji, mlađim ljudima, dok se stariji bolje čuvaju i ne izlaze iz kuće", rekao je dr Zajić.

"Institut Banjica je dežuran ponedeljkom i četvrtkom. Mi imamo ekipu od pet lekara. Mi imamo kapaciteta da zbrinemo sve pacijente, ali bolje bi bilo da ih ima što manje. Savet građanima je da bez potrebe ne izlaze, a ako mora da se hoda po klizavom i zaleđenom terenu, onda je potrebna odgovarajuća obuća, pažnja i koncentracija, i ruke držati van džepova", rekao je dr Zajić.

Komentari (0)

Srbija