Društvo

Povećan broj dece u beogradskom Svratištu - gde se može odneti garderoba i šta im je sve potrebno?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2024

-

11:07

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Zbog niskih temperatura i veoma hladnog vremena sve je više dece koja dolaze u beogradsko Svratište. U ponedeljak je utočište ovde tražilo njih 133, što je duplo više od godišnjeg proseka, a očekuje se da bi broj dece narednih dana mogao da raste. 

Da se sa privm snegom i niskim temperaturama pune prihvatilišta za Euronews Srbija potvrđuje i Ivana Popović iz Svratišta za decu Beograda. Kako kaže, svaki komad odeće koji su građani do sada donirali njima je bio od velikog značaja. Trenutne potrebe, kaže, kada je reč o sredstvima za higijenu i slatkišima su zadovoljne, ali sezonska obuća i odeća uvek i najviše nedostaju.

"Kapaciteti svratišta jesu jako veliki i mi uvek spremno dočekamo sve naše mališane. Ta brojka jeste izazovna za sve nas, naročito u ovom periodu godine, jer je duplo veća brojka. Mi se nosimo sa svim tim, ali kapaciteti nikada nisu dovoljno popunjeni, uvek bi valjalo kada bi bilo mogućnosti za još većim prostornim kapacitetima", rekla je Popović.

Kako dodaje, oni su iznenađeni činjenicom da broj dece koja u ovo doba godine dolaze u Svratište je veći, i navodi da za njih, kao organizatore, to predstavlja veliki izazov. 

"Ono na šta bih ja apelovala jeste da se od februara vraćamo nekom normalnom režimu funkcionisanja. To znači da ćemo primati sezonsku polovnu odeću, obuću za decu uzrasta od pet do 15 godina, utorkom, četvrtkom i subotom od 10 do 18 časova na obe lokacije", rekla je ona.

Inače, svi oni kji žele da pomognu, mogu svoju donaciju da odnesu Svratištu za decu Beograd, koji se inače nalaze na dve lokacije - u Krfskoj ulici broj 7a na Zvezdari i u Bulevaru Arsenija Čarnojevića 145 na Novom Beogradu.

Komentari (0)

Srbija