Društvo

Brankica Janković: Zakon o rodnoj ravnopravnosti ima izuzetno važno mesto

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2024

-

15:52

Brankica Janković: Zakon o rodnoj ravnopravnosti ima izuzetno važno mesto
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je rekla da je za instituciju Poverenika pitanje rodne ravnopravnosti među najznačajnijim prioritetima, naročito imajući u vidu razmere rodno zasnovanog nasilja, posebno prema ženama, kao i diskriminaciju na tržištu rada kroz nejednak tretman, neplaćen i potplaćen rad i položaj žena i devojčica u ruralnim sredinama kao i žena sa invaliditetom i Romkinja.

Na pitanje Euronews Srbija o skupu "Srpski identitet, srpski jezik i Zakon o rodnoj ravnopravnosti" na kojem je patrijarh srpski Porfirije izjavio da je ocena mnogih da Zakon o rodnoj ravnopravnsoti na potpuno veštački i neprirodan način kreira život društva i pojedinaca, poverenica je rekla da institucija koju ona vodi nje pozvana na taj skup, tako da smatra "neozbiljnim da komentariše poruke koje su tamo iznete". 

"Zakon o rodnoj ravnopravnosti ima izuzetno važno mesto zbog svojih odredbi kojima se, pored ostalog, zabranjuje svaki oblik nasilja zasnovan na polu, polnim karakteristikama, odnosno rodu i nasilja prema ženama u privatnoj i javnoj sferi, kao i propisuje ravnopravnost žena i muškaraca u svim sferama života", navela je poverenica.  

Dodala je da je njen stav o značaju rodne ravnopravnosti poznat, ali da ponavlja da je to za nju jedan od ključnih nacionalnih i javnih interesa i vrednosti.

"O kvalitetu zakonskih rešenja i efikasnosti njegove primene u praksi, kao i o mogućnostima unapređenja nekih odredbi u cilju napretka i dobrobiti svih građana i građanki, uvek se može i treba razgovarati sa svim relevantnim društvenim akterima. Važno je izneti argumente, sučeliti različita mišljenja, jer za mene je dijalog suštinski način rešavanja svih pitanja i uopšte funkcionisanja društva. Različita mišljenja ne bi smela da budu predmet zloupotrebe, povod za zamagljivanje suštine i u krajnjem bagatelizacije bilo koje teme", navedeno je u odgovoru.  

Kako se ističe, ono oko čega ne bi smelo da ima spora je da zakoni koji su na snazi važe za sve jednako i "svi smo u obavezi da ih se pridržavamo".  

"Rad svih institucija definisan je zakonom i njihovo delovanje predstavlja suštinu države, vladavine prava i pravde. Važno je razumeti da svako treba da radi svoj posao i nadam se da ćemo jednog dana dostići taj nivo. U suprotnom, polako, ali sigurno idemo u bezakonje i anarhiju", zaključuje poverenica.  

Komentari (0)

Srbija