Društvo

"Nismo očekivali ovakvu situaciju": Procena je da je stvaran broj slučajeva velikog kašlja tri puta veći od prijavljenog

Komentari

Autor: Fonet

18/01/2024

-

09:19

"Nismo očekivali ovakvu situaciju": Procena je da je stvaran broj slučajeva velikog kašlja tri puta veći od prijavljenog
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na području Beograda ima oko 600 prijavljenih slučajeva velikog kašlja, ali se to može pomnožiti sa dva ili tri da ba bismo dobili realniji broj ljudi koji imaju kliničku sliku bolesti, rekla je danas epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda Ivana Begović Lazarević.

"Nismo očekivali ovakvu situaciju, jer prethodnih decenija nismo imali ovoliki broj obolelih", rekla je Begović Lazarević za Radio-televiziju Srbije.

Ona je naglasila da se sadašnje stanje može objasniti činjenicom da Srbija nema željeni obim vakcinacije od 95 posto, a vakcine obezbeđuju solidan imunitet od šest do 10 godina.

Kako je rekla, veliki kašalj je najrasprostranjeniji u starosnoj grupi od 10 do 19 godina i među njima prednjače deca od 12, 13 i 14 godina.

Preporuka je da se deca kompletno vakcinišu, a da oni koji kašlju ostanu kod kuće i ne idu na posao i u školu, da se infekcija ne bi širila.

Ona je dodala da bi naredne godine Srbija mogla da ima vakcinu protiv velikog kašlja za odrasle.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija