Društvo

Direktorka Batuta: U Srbiji potvrđen 1.051 slučaj velikog kašlja, nema potrebe za proglašenje epidemije

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2024

-

10:14

Direktorka Batuta: U Srbiji potvrđen 1.051 slučaj velikog kašlja, nema potrebe za proglašenje epidemije
Direktorka Batuta: U Srbiji potvrđen 1.051 slučaj velikog kašlja, nema potrebe za proglašenje epidemije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je do 12. januara laboratorijski potvrđen 1.051 slučaj pertusisa - velikog kašlja - izjavila je danas direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

Ona je Tanjugu rekla da epidemiolozi Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" prate kretanje ove infekcije na teritoriji svih okruga Srbije i da u ovom trenutku nema potrebe za proglašenjem epidemije.

"Proglašenje epidemije je jedan veliki sistemski postupak. To je procedura koju sprovodi ministar zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i u ovom trenutku nema potrebe za takvom vrstom intervencije, samo treba lečiti bolesti i promovisati vakcinaciju", rekla je Jovanović.

Vakcinacija se, kako je dodala, pre svega odnosi na decu, odnosno novorođenčad, a adekvatnom vakcinacijom i cela populacija će biti zaštićena.

"Kada dete navrši dva meseca, pa do šest meseci u potpunosti treba da primi tri doze ove vakcine, a revakcinacija se obavlja u drugoj godini života i pre polaska u školu", objasnila je Jovanović.

Ona je naglasila i da je najvažnije, kada se jave simptomi oboljenja, da se osoba javi lekaru i lečenje započne na vreme, da se obavi izolacija i zaustavi širenje virusa.

Jovanović je istakla i da neke bolesti mogu da se spreče vakcinacijom. Dodaje da vakcinacijom kod više od 95 odsto ciljne populacije postiže takozvani kolektivni imunitet. 

"Međutim, u određenim periodima na tri do pet godina može se desiti da se broj pozitivnih slučajeva, kada su u pitanju ovakve bolesti, poveća i u takvim slučajevima imamo jednu opasnost, odnosno posebnu situaciju u kojoj epidemiolozi imaju puno posla, a naravno i kliničari, gde se u stvari prati kretanje broja inficiranih lica", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija