Društvo

Normalizovan saobraćaj na aerodromu "Nikola Tesla": Uspostavljena pasoška kontrola, ponovo lete avioni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/01/2024

-

18:33

Normalizovan saobraćaj na aerodromu "Nikola Tesla": Uspostavljena pasoška kontrola, ponovo lete avioni
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Na aerodromu "Nikola Tesla" večeras je došlo do privremene obustave letova jer su putnici na odlaznom terminalu morali ponovo da prođu kroz obaveznu kontrolu zbog propusta u praćenju dolaznih putnika od strane nadležnih službi. Kako su saopštili iz MUP-a, zbog toga je privremeno bila obustavljena pasoška kontrolam koja je posle tročasovnog zastoja ponovo uspostavljena. Oko 20.20 saopštenjem se oglasio i aerodrom u kojem se navodi da je MUP završio bezbednosnu proveru, da se putnici vraćaju u zgradu, kao i da se normalizacija saobraćaja očekuje u najkraćem mogućem roku.

Sat vremena kasnije poleteo je prvi avion. Reč je o letu "Er Srbije" za Barselonu koji je po redu letenja trebalo da poleti u 17.10. 

Iz MUP-a su precizirali da su gužve nastale zbog obustave pasoške kontrole nestale 20 minuta posle njenog ponovnog uspostavljanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je usled greške u funkcionisanju službi operatera na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, oko 17 časova u tranzitnoj zoni došlo do mešanja putnika koji su doputovali iz Skoplja, sa drugim putnicima koji nameravaju da putuju ka evropskim i svetskim destinacijama, a nad kojima je prethodno izvršena kontrola pregleda lica i ptrljaga.

"Zbog ove situacije, a radi obezbeđivanja potrebnih uslova za bezbednost vazuhoplova i putnika, zahtevi aerodromskog osoblja prema Ministarstvu unutrašnjih poslova bili su da se zaustavi dalja pasoška kontrola na izlazu iz zemlje i ulazak novih putnika u tranzitnu zonu, dok se ne izvrši pražnjenje tranzitne zone i ponovni bezbednosni pregled svih lica koja se nalaze u toj zoni, koji inače obavlja osoblje operatera Aerodroma "Nikola Tesla, po Zakonu o vazdušnom saobraćaju", navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se da je iz navedenih razloga granična policija obustavila privremeno pasošku kontrolu kako bi se ispoštovali bezbednosni uslovi i uspostavila puna bezbednost lica i vazduhoplova.

"Nakon sticanja uslova za nastavak pasoške kontrole, granična policija će u najkraćem roku obaviti poslove i zadatke koji su u njenoj nadležnosti i sprečiti zadržavanje na izlazu iz zemlje", ističu iz MUP-a.

Aerodrom "Nikola Tesla" je saopštio oko 20.20 da je Ministarstvo unutrašnjih poslova završilo bezbednosnu proveru terminala i svi putnici se vraćaju u zgradu, očekujemo normalizaciju saobraćaja u najkraćem mogućem roku. 

Er Srbija: Večeras i sutra ujutro će doći do odstupanja u planiranom redu letenja

Kompanija "Er Srbija" saopštila je da će večeras i sutra ujutro doći do odstupanja u planiranom redu letenja i da je moguće da pojedini letovi kasne i do dva sata zbog vanrednog pregleda odlaznog terminala aerodroma "Nikola Tesla".

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije naložilo je popodne vanredni pregled odlaznog terminala zbog  greške u praćenju redovnih tokova dolaznih putnika od strane nadležnih službi beogradskog aerodroma.  

"Usled pomenutog vanrednog pregleda, moguće je da će doći do odstupanja u planiranom redu letenja u večerašnjem i sutrašnjem jutarnjem talasu saobraćaja Er Srbije. Očekuje se da će pojedini letovi u jutarnjem talasu kasniti i do dva časa", saopštila je Er Srbija. 

FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

 

Navodi se da nadležne službe "Er Srbije" u saradnji sa službama kompanije "Belgrejd erport" preduzimaju sve što je u njihovoj moći da se saobraćaj odvija sa što manje odstupanja u odnosu na planirani red letenja.

Er Srbija žali zbog eventualnih neprijatnosti i zahvaljuje putnicima na razumevanju. 

Za putnike na letovima čije je vreme poletanja pomereno za više od dva časa, srpska nacionalna avio-kompanija obezbediće posluženje, a sve one koji su izgubili svoje konekcije kompanija preusmerava na alternativne letove.

Ječmenica: Kasnilo 17 letova Er Srbije

Verica Ječmenica, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izjavila je večeras da je "do zastoja u radu aerodroma Nikola Tesla došlo usled greške u funkcionisanju službi operatera na Aerodromu" i da "operater aerodroma snosi jedini odgovornost za probleme koji su nastali".

"Danas oko 17 časova  u tranzitnoj zoni došlo je do mešanja putnika koji su doputovali iz Skoplja, sa drugim putnicima koji su nameravalu da putuju ka evropskim i svetskim destinacijama, a nad kojima je prethodno izvršena kontrola pregleda lica i prtljaga. Putnici koji su sleteli u 16.16 sati letom iz Skoplja odveženo je autobusom greškom na pogrešan gejt gde su ušli u tranzitni deo i pomešali se sa putnicima koji su prošli bezbednosne provere. Na zahtev operatera beogradskog aerodroma MUP je u 17.22 sati prekinuo pasošku kontrola na izlazu iz Srbije", rekla je Ječmenica, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ječmenica je rekla da je na aerodromu Nikola Tesla kasnilo 17 letova Er Srbije i da je ta avio-kompanija otkazala večerašnje letove za Berlin, Frankfurt i Dizeldorf.

"Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture naložilo je izlazak inspekcija koje će po završetku postupka nadzora pokrenuti postupke protiv operatera i odgovornih lica prema Zakonu o vazdušnom saobraćaju. Javnost će biti obaveštena o rezultatima nadzora. Avio kompanije koje su pretrpele štetu rešavaće svoje odnose sa operaterom aerodroma koji je za štetu odgovoran", poručila je Ječmenica.

Komentari (0)

Srbija