Društvo

Ministarstvu zdravlja predata peticija "Stop akušerskom nasilju": Traži se da žene imaju pratioca u porodilištu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/01/2024

-

11:40

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pokret Kreni-promeni predao je danas peticiju "Stop akušerskom nasilju" Ministarstvu zdravlja sa zahtevom da se svakoj trudnici tokom porođaja obezbedi prisustvo pratioca po njenom izboru. Do sada su prikupili i predali 190.000 potpisa. 

Ta inicijativa već je prihvaćena u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, gde se prema tvrdnjama porodilje Marice Mihajlović 12. januara dogodilo akušersko nasilje - vređanje, udaranje, skakanje po stomaku. Beba je, na žalost, preminula. I porodilja iz Vranja prijavila je policiji akušersko nasilje, a tvrdi da su tokom porođaja 16. januara koristili vakum, što je ostavilo posledice na zdravlje bebe.  

Izvršna direktorka "Kreni-promeni" Marina Pavlić, rekla je novinarima pre predaje peticije, da to što traže nije ništa novo, već da "redovna praksa" u mnogim zemljama sveta, ali i državama regiona.

Najavila je da će, ukoliko Ministarstvo zdravlja u narednih nedelju dana ne odgovori na zahtev za obezbeđivanje jednog pratioca po izboru porodilje tokom porođaja i da se takva odluka donese na nivou cele zemlje, pokret "Kreni-promeni" ići od grada do grada i predavati peticije.

Aktivista "Kreni-promeni" iz Sremske Mitrovice Saša Babić je kazao da je protest i prikupljanje potpisa za peticiju u tom gradu organizovano zbog slučaja porodilje Marice Mihajlović, koja je ginekologa-akušera optužila za akušersko nasilje 12. januara, kada je na porođaju izgubila bebu.

Istakao je da je sve organizovano u znak podrške Marici, i u "duhu zaštite ljudskih prava" majki, žena i porodilja. Naveo je da je bolnica u Sremskoj Mitrovici imala sluha i da je inicijativa prihvaćena da porodilje imaju pratnju u porodilištu.

Treba napomenuti da peticija "Stop akušerskom nasilju" nije pokrenuta sada, već 2022. godine kada su se prve žemne osnažile da progovore o tome.

Unutrašnja kontrola u Vranju

Rukovodstvo zdravstvenog centra u Vranju saopštilo je da je pokrenulo postupak unutrašnje kontrole na Odeljenju ginekologije, nakon što je Snežana Jović, koja se porodila 16. januara, podnala prijavu protiv dvojice lekara na tom odeljenju, navodeći da su izazvali oštećenje mozga njene novorođene bebe.

profimedia

 

Snežana Jović prethodno je izjavila da je policiji prijavila dvojicu lekara zbog toga što su odbili da izvrše carski rez, a da je tokom porođaja došlo do komplikacija i povrede deteta.

Dejana Cvetković, novinarka iz Vranja, koja se bavila temom akušerskog nasilja, kaže da se u tom porodilištu ništa nije promenilo. Ona je  razgovarala sa 68 žena kako je izgledao njihov porođaj u Vranju i većina žena nosila je negativno iskustvo.

"One su navodile da je bilo verbalnog nasilja, uvreda na porođaju i potpunog odsustva elementarnog informisanja o tome šta se sa njima u tom trenutku dešava, da nije bilo komunikacije između lekara i porodilje. Žene po Zakonu o pravima pacijenata imaju pravo da u svakom trenutku znaju šta se njima događa u toku porođaja, jer to je najranjiviji trenutak za njih. Ženama je tada osim medicinske pomoći neophodna i emotivna podrška", rekla je Cvetković za Euronews Srbija.

Čak je u anketi jedna žena navela da su je šamarali na porođaju.

"Kada sam pitala tadašnju načelnicu ginekologije za taj slučaj, ona mi je odgovorila da je to mera da se porodilje prizovu da sarađuju. To je apsolutno nedopustivo, kao i skakanje ženama po stomaku da bi beba što pre prošla kroz porođajni kanal. Neke zaostale prakse, na žalost, kod nas u Srbiji se i dalje primenjuju", navela je ona.

"To se nikada ne zaboravlja"

Navodi da se žene ne odlučuju da prijave akušersko nasilje, jer se njihovo negativno iskustvo iz porodilišta minimalizuje, umanjuje. Danas, kako kaže, mnogo više se priča o ovoj temi, te su i žene osnažene da progovore o svom negativnom iskustvu.

"Kada jedna žena istupi, zapravo motiviše i drugu ženu da istupi sa svojim iskustvom. Za neke žene je porođaj najtraumatičniji trenutak koji se zaista pamti ceo život", navela je ona.

Euronews TV

Inače ginekolog M.M., koga je porodilja Marica Mihajlović optužila za akušersko nasilje u porodilištu u Sremskoj Mitrovici, nalazi se u pritvoru.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da unutrašnja kontrola završena, ali da još nije dala zaključak u vezi akušerskog nasilja u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Ona je za Tanjug rekla da se oglasila i Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo i naložila spoljašnju stručnu kontrolu koja je, napominje ona, uvek dobra da se uradi zato što ona daje objektivnost, dolaze ljudi koji nikoga ne znaju i mogu objektivno da sagledaju šta se desilo.

"Razlikuju se izjave pojedinih zaposlenih, ima onih koji podržavaju ono što je rekla porodilja, ima onih koji su dali malo drugačije izjave. Ja u ovom trenutku ne želim da preudiciram ništa iz razloga što će tek za dve nedelje spoljašnja stručna kontrola dati svoje mišljenje. Da li će se oglasiti tužilaštvo, na to ja ne mogu da utičem. Ne bih želela da dajem izjave dok ne budem imala sve informacije", izjavila je Grujičić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija