Društvo

Počela pripremna nastava na fakultetima: Koliko novca treba roditeljima da se maturant spremi za prijemni?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

25/01/2024

-

07:07

Počela pripremna nastava na fakultetima: Koliko novca treba roditeljima da se maturant spremi za prijemni?
Počela pripremna nastava na fakultetima: Koliko novca treba roditeljima da se maturant spremi za prijemni? - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Na većini fakulteta u Srbiji počela je pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita. Cene se razlikuju od fakulteta do fakulteta, ali i od grada do grada. Ima fakulteta koji organizuju besplatnu pripremu, kao što Pedagoški fakultet u Jagodini. Na većini beogradskih cene su u rasponu od 20.000 do 51.000 dinara.

Interesantno je da se cena za iste fakultete razlikuje od grada do grada. Tako, recimo, nije isto da li vaše dete planira da upiše medicinu u Beogradu ili Nišu. Kako je navedeno na sajtu Medicinskog fakulteta u Beogradu oni organizuju pripremnu nastavu iz hemije i biologije koja je počela 2. decembra 2023. godine i traje do 1. juna 2024. godine. Organizuje se svake subote po tri školska časa. 

Cena za fond od 60 časova iz hemije za kandidate je 33.000 dinara, a isto toliko košta i fond od 60 časova iz biologije.

Oni koji se spremaju za Medicinski fakultet u Nišu proći će jeftinije. Pripremna nastava se organizuje iz biologije, hemije i matematike. Cena je 20.000 dinara po svakom predmetu za 65 školskih časova.

Pripremna nastava nije obavezna za buduće brucoše, ali se roditelji masovno opredeljuju za to jer smatraju da se na taj način povećava mogućnost za upis. Tu se vidi koje će oblasti biti na prijemnom, kakvi su tipovi zadataka. Međutim, roditeljima se solidno isprazne džepovi, a da deca nisu ni konkurisala za upis na fakultet.

Sa druge strane fakultetima je to dodatni izvor prihoda. Oni tvrde da su pripreme neophodne, jer đaci iz srednjih škola danas izlaze sa različitim znanjem. Kako kažu priprema je više da se nadomesti znanje koje nisu dobili u srednjoj školi.

Da se obnovi znanje

Pripremna nastava na ETF- u u Beogradu organizuje se iz matematike i fizike. Formiraju se grupe sa najviše 20 polaznika, a fond je 72 časa po predmetu. Kandidati pri upisu biraju da li će pratiti nastavu iz matematike, iz fizike ili iz oba predmeta.

U okviru svakog kursa predviđen je i završni test, gde će moći da se proveri stečeno znanje. Cena po predmetu je 46.000 ako se plaća odjednom, ili 51.000 ukoliko se plaća u tri rate po 17.000 dinara.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Prof. Lazar Saranovac kaže da je pripremna nastava na ETF-u počela i da je već formirano nekoliko grupa.

"Interesovanje je standardno, kao i prethodnih godina. Mi obično već u prvom ispitnom roku popunimo sva mesta, i budžetska i samofinansirajuća. Prethodnih godina organizovali smo i probni prijemni na Sajmu. Ove godine zavisi od toga da li ćemo imati prostor za to, jer se ne zna šta će biti sa Sajmom. Ukoliko ne budemo imali takav preostor teško da ćemo moći da organizujemo", naveo je on za Euronews Srbija.

Dodaje da kandidati na pripremnoj nastavi imaju priliku da se upoznaju sa tipovima zadataka koji će biti na prijemnom, oblastima koje će biti. 

Uveliko teče i pripremna nastava na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Časovi se organizuju subotom, a za fond od 60 školskih časova kandidati moraju da izdvoje 25.000 dinara i to plaćaju u pet rata. Kod njih se ne organizuje probni prijemni ispit.

Osim pripremne nastave za prijemni, na Mašinskom fakultetu nastava za brucoše počinje nedelju dana pre početka semestra, kako bi nadomestili ukoliko je nešto propušteno u srednjoj školi. Na taj način pokušavaju da obezbede slično početno znanje za sve kandidate. 

"To zovemo uvodni časovi iz matematike i fizike. Da bi brucoši obnovili srednjoškolsko znanje", kaže za Euronews Srbija dekan mašinskog fakulteta prof. Vladimir Popović.

Na nekim fakultetima priprema besplatna

FON organizije pripremnui nastavu iz matematike. Za fond od 40 školskih časova kandidati treba da plate 30.000 dinara odjednom ili 32.000 dinara na dve rate. FON tradicionalno organizuje i probni prijemni ispit za sve zainteresovane kandidate, bilo da su pohađali pripremnu nastavu ili ne. Probni prijemni se plaća, a učesnici pripremne nastave imaju popust od 30 odsto.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita. Pripremna nastava iz hemije biće organizovana onlajn, subotom, počevši od 3. februara. Cena pripremne nastave je 12.000 dinara. 

Na Departmanu za biologiju i ekologiju, pripreme su namenjene svim učenicima koji na prijemnom ispitu na fakultetima u Srbiji polažu test iz biologije. Nastava počinje 10. februara i traje do 8. juna. Realizovaće se preko onlajn platforme Moodle Prirodno-matematičkog fakulteta. Pripremna nastava koju organizuje Departman za biologiju je besplatna.

Među fakultetima koji organizuju besplatnu pripremnu nastavu je i  Fakultet pedagoških nauka u Jagodini. Pripremna nastava počinje od 23. marta po kombinovanom modelu - onlajn i uživo. Kandidati se mogu prijaviti do 22. marta .

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija