Društvo

IT i medicina najtraženiji fakulteti ove godine među studentima

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

16:30

IT i medicina najtraženiji fakulteti ove godine među studentima
IT i medicina najtraženiji fakulteti ove godine među studentima - Copyright Tanjug/ Tanja Valič, Dragan Kujundžić, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu danas su predstavljeni podaci o upisu studenata za školsku 2023/2024 godinu, a koji, kako je rečeno, pokazuju da su među studentima najtraženiji fakulteti na kojima se izučavaju IT i medicinske nauke.

Kada je reč o osnovnim akademskim studijama, studenti su imali u ponudi 105 akreditovanih studijskih programa, koje je upisalo 12.358 kandidata, od čega 8.369 budžetskih i 3.984 samofinansirajućih.

Najtraženiji studijski program u odnosu na broj planiranih i prijavljenih studenata je Psihologija na Filozofskom fakultetu, a ove godine je 4,72 kandidata konkurisalo za jedno mesto.

Zatim slede integrisane studije stomatologije, i logopedija, Fakultet organizacionih nauka, Molekularna biologija, Informatika, Arhitektura, Medicina...

Dodaje se da su nakon prvog upisnog roka četiri fakulteta popunila sva mesta i na budžetu i na samofinansiranju i da je reč o Fakultetu organizacionih nauka, Arhitektonskom fakultetu i Fakultetu bezbednosti.

Povećan upis studenata na doktorskim studijama

Podaci pokazuju i da je ove godine  61 odsto devojaka i 39 odsto mladića upisalo osnovne akademske studije.

Kada je reč o master studijama, konkurs je bio raspisan za 166 studijskih programa, a upisano je 5.774 studenta, od toga 3.411 na budžetu i 2.363 na samofinansiranju.

Pored toga, podaci su obuhvatili i doktorske akademske studije, a konkurs je bio raspisan za 87 studijskih programa, koje je upisalo 1.140, oko polovina budžetskih studenata, a 570 samofinansirajućih.

Dodaje se da je ove godine zabeležen povećan upis studenata na doktorskim studijama.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija