Društvo

Krenula primena studentskih kartica, do sada se prijavilo oko 100.000 studenata

Komentari

Autor: Eureonews Srbija

01/12/2023

-

14:22

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Primena studentskih kartica počinje danas, a za njih se prema poslednjim podacima prijavilo oko 100.000 studenata. U ekspoziturama banke Poštanske štedionice kažu da je do sada preuzeto više od 6.000 kartica.

Studenti će moći da ostvare mnogobrojne popuste, od onih za avionske karte, vozne karte, ali i popuste u brojnim trgovinskim lancima.

"Pre svega želeo bih da naglasim da ove nove studentske kartice su potpuno besplatne i platne, dok prethodne studentske kartice su imale finansijske izdatke u vidu aktivacije i održavanja". kazao je za Euronews član Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Stefan Kovačević.

Velika razlika u odnosu na prethodne kartice je proširena lista popusta.

"Za sada imamo preko 50 kompanija koje su prijavljene i koje žele studentima da upute popuste. To su svakako telekomunikacione usluge, restorani, bioskopi, teretane, popusti za sportske manifestacije. Mislim da to za studente ima veliki značaj u ovom trenutku. Studenti koji danas pokupe svoje kartice ili koji su već pokupili, dobili su i hiljadu dinara", objasnio je Kovačević.

Pošto će kartica takođe igrati ulogu indeksa, studentima će biti olakšano obavljanje raznih drugih aktivnosti.

"To je jedan veoma veliki korak ka digitalizaciji. Studentima će to veoma značiti, da olakša i zakazivanje u studentskim poliklinikama, i samim tim sve studentske stvari i radnje koje oni svakodnevno obavljaju, a koje im oduzima dosta vremena", kaže Kovačević.

On dodaje da je sama prijava bila poprilično jednostavna i da su se studenti brzo prijavili preko portala Uprave za trezor zsk.trezor.gov.rs.

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da Er Srbija studentima sa ovom karticom nudi 10 odsto popusta na avio-karte, Srbijavoz 20 odsto na vozne karte, Putevi Srbije dva odsto na putarinu, bioskopi Sinepleks 15 odsto na bioskopske ulaznice.

Mali: Ugovori sa 47 firmi

Ministar finansija Siniša Mali objavio je danas na svom Instagramu više informacija o studentskoj kartici rekavši da će njena primena studentima pružiti brojne popuste i pogodnosti.

On je precizirao da je kartica besplatna i platna, kao i da će svim studentima koji se prijave za nju biti otvoren tekući račun u Banci "Poštanska štedionica".

Održavanje računa će biti besplatno i svima će na račun biti uplaćeno po 1.000 dinara.

Mali je istakao i da su potpisani ugovori sa 47 firmi koje će studentima omogućiti različite popuste koji se kreću i do 30 odsto.

"Među privrednim subjektima koji su se pridružili našem projektu novih studentskih kartica imamo supermarkete, knjižare, bioskope, turističke agencije, našu nacionalnu avio-kompaniju, auto-škole, restorane, teretane", napisao je Mali i pozvao i druge firme da pokažu društvenu odgovornost i priključe se ovom projektu.

 

Komentari (0)

Srbija