Društvo

Studentske kartice stižu od 1. decembra: Gde će sve studenti moći da ostvare popuste?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2023

-

09:59

Studentske kartice stižu od 1. decembra: Gde će sve studenti moći da ostvare popuste?
Studentske kartice stižu od 1. decembra: Gde će sve studenti moći da ostvare popuste? - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Od 1. decembra stižu studentske kartice sa kojima će akademci moći da ostvare brojne popuste u radnjama, ustanovama kulture, saobraćaju. Na karticu imaju pravo svi studenti državnih i akreditovanih privatnih fakulteta, njih oko 236.000. Prijavljivanje je počelo 13. novembra, a do sada je za izdavanje studentske kartice zahteve podnelo 55.000 studenata.

U Ministarstvu finansija kažu da su se do sada 24 privredna subjekta uključila u projekat, a sa 19 njih su juče potpisani prvi sporazumi o saradnji.

Studenti se i dalje mogu prijaviti za kartice preko linka za prijavu koji je  otvoren na portalu Uprave za trezor. Prijava je besplatna i odvija se na linku zsk.trezor.gov.rs. 

Studenti prilikom prijave unose JMBG, biraju fakultet, unose broj mobilnog telefona kako bi bili obavešteni kada je kartica gotova i biraju ekspozituru Banke Poštanska štedionica gde žele da preuzmu karticu. Na njima će biti i 500 dinara kredita.

Izrada nove studentske kartice je potpuno besplatna, a osim za popuste koristiće se i za plaćanjeatna. Ona će biti i identifikaciona jer će svaki student imati svoj broj.

"To su sve ogromne koristi za naše studente i način da pokažemo koliko su nam važni. Pozivam sve druge odgovorne kompanije koje imaju želju da budu deo ovog velikog projekta i da nam se pridruže. Ovo je projekat koji će trajati neograničeno, nema roka za prijavu, svi studenti mogu da se prijavljuju u bilo kom trenutku i pozivam sve studente i privatnih i državnih fakulteta da se prijave jer su koristi očigledne“, poručio je ministar finansija Siniša Mali na jučerašnjem potpisivanju sporazuma. 

Olakšati svakodnevne potrebe studenata

Među 19 kompanija sa kojima su potpisani ugovori su Etno selo "Sunčana reka" iz Banje Koviljače, turistička agencija "Hedonic Travel" iz Beograda, Dunav osiguranje, Lasta, Putevi Srbije, Er Srbija, Telekom, Službeni Glasnik, Aman, Athletic gym, Monument, apotekarske ustanove Dr Max i Benu, Sani optik, Livaja auto Niš, Merkator S, Delfi, Jahting klub Kej i Srbijvoz. Za učešće u programu "studentska kartica" su se prijavili i apotekarska ustanova Janković, Panda US iz Beograda, Cineplexx Srb, Cineplexx Panonija Novi Sad i Sport Vision.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da će kompanije koje su se pridružile projektu olakšati svakodnevne potrebe studenata.

Euronews Srbija/Printskrin

 

"Jeftinija odeća, obuća, sportska oprema, benefiti kada odlaze u bioskope, u trgovinske objekte, turistička putovanja, uslovi za transport, sve će to biti olakšano, a odnos samih studenata i spisak kompanija koje su danas potpisale ugovor je samo početak", rekla je Đukić Dejanović i dodala da Vlada Srbije ne samo da brine o studentima, nego vrlo konkretno ulaže u njih.

Cela ideja oko studentskih kartica potekla je od samih studenata. Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) sprovela je anketu u kojoj je učestvovalo 9.000 mladih u saradnji sa studentskim parlamentima univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici, Novom Pazaru.

Organizovane su brojne tribine, a sami studenti su predlagali šta bi voleli da bude obuhvaćeno novom studentskom karticom.

Ulaganje u mlade, ulaganje u budućnost

Predsednica studenstke organizacije SKONUS Margareta Smiljanić kaže da je ulaganje u mlade, ulaganje u budućnost zemlje.

"Kada smo došli na ovu, tada malu ideju, nismo znali da će ona moći da napravi ovako veliku razliku uz pomoć podrške Ministarstva finansija i Ministarstva prosvete. Ono što nam je najvažnije jeste da je ovo najveći studentski projekat u Srbiji jer ćemo tek nastaviti da pokazujemo da našim dijalogom sa predstavnicima vlasti zaista stavljamo mlade u fokus. Ulaganje u mlade je ulaganje u budućnost naše države“, rekla je Smiljanić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Studenti kažu da je krajnji cilj da studentska kartica zameni indeks i da će se na tome raditi u narednom peridu. To bi značilo da se u nju upisuju i ocene na ispitima. 

Zapravo, ideja je da sa studentskom karticom akademci obavljaju sve od početka studiranja do kraja - da ostvaruju brojne popuste, ali i da preko nje koriste stipendije i kredite, da je koriste za smeštaj u studentskim domovima, menzu. 

Koliko će vremena biti potrebno da se sve to umreži, još se ne zna. Ono što se zna je da će od starta studenti sa njima moći da ostvare 20 odsto popusta na vozne karte i 10 odsto popusta na avio karte. 

Prvobitno je bilo najavljeno da će studentske kartice startovati od 1. januara, ali je onda rok pomeren na 1. decembar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija