Politika

Vlada usvojila zaključak o saradnji institucija u uvođenju studentskih kartica

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

16:22

Vlada usvojila zaključak o saradnji institucija u uvođenju studentskih kartica
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak kojim će biti obezbeđena saradnja nadležnih institucija za uvođenje jedinstvene studentske elektronske platne kartice za svih 240.000 studenata u Srbiji.

Studentska kartica ima za cilj poboljšanje životnog standarda studenata, s obzirom na to da će omogućavati brojne popuste i pogodnosti, saopšteno je iz vlade.

Reč je o prvoj fazi projekta, a krajnji cilj je ukidanje studentskih isprava u papirnom obliku, koje je počelo da se sprovodi u nekim evropskim državama.

Prijava studenata je počela danas i odvija se putem portala Uprave za trezor, na adresi zsk.trezor.gov.rs.

Studenti će prilikom prijave unositi JMBG, birati fakultet, unositi broj mobilnog telefona kako bi bili obavešteni kada je kartica gotova i biraće ekspozituru „Banke Poštanska štedionica“ gde žele da preuzmu karticu.

S obzirom na to da će studentska kartica prvi put biti i platna, u daljem razvoju sistema za podršku karticama, sistem konkurisanja za stipendije i povezivanja unutar sistema visokog obrazovanja će olakšati svakodnevicu studenata. Svim studentima koji se prijave za karticu biće otvoreni tekući računi u banci “Poštanska štedionica”, čije će održavanje biti potpuno besplatno.

Kartica će biti dostupna za svih 240.000 studenata i biće besplatna. Njeno održavanje je takođe besplatno, za razliku od postojeće, koje su svi studenti morali da plate.

Zaključak koji je danas usvojen podrazumeva prihvatanje Nacrta sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji između Ministarstva finansija - Uprava za trezor, Ministarstva prosvete i Banke „Banka Poštanska štedionica” AD Beograd, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze u vezi sa izdavanjem i korišćenjem studentskih kartica i pitanja od značaja za uspostavljanje i funkcionisanje sistema za prijavu za studentske kartice i sistema za podršku tim karticama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija