Društvo

Može li studentska kartica da zameni indeks: Koje pogodnosti će akademci imati od 1. decembra?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2023

-

11:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prijava za studentske kartice počinje 13. novembra, a na nju imaju pravo studenti osnovnih studija državnih i privatnih fakulteta, ali i studenti viših nivoa studija. U Srbiji ima oko 240.000 studenata, a svi koji se prijave kartice će moći da podignu od 1. decembra u filijalama Poštanske štedionice.

Na svakoj kartici biće lični broj studenta, a sa njom će akademci moći da ostvare brojne popuste, ali i da plaćaju. Izrada studentske kartice je besplatna, a prijavljivanje će se obavljati preko posebnog sajta koji će biti otvoren za tu namenu.

Studenti kažu da je krajnji cilj da studentska kartica zameni indeks i da će se na tome raditi u narednom peridu. Ideja je da sa studentskom karticom akademci obavljaju sve od početka studiranja do kraja - da ostvaruju brojne popuste, ali i da preko nje koriste stipendije i kredite, da je koriste za smeštaj u studentskim domovima, menzu. Krajnji cilj je da kartica zameni indeks, da se u nju upisuju i ocene na ispitima.

Koliko će vremena biti potrebno da se sve to umreži, još se ne zna. Ono što se zna je da će od starta studenti sa njima moći da ostvare 20 odsto popusta na vozne karte i 10 odsto popusta na avio karte. 

Prijavljivanje

Ana Grčić, student prorektor Univerziteta u Beogradu kaže za Euronews Srbija da će od 13. novembra studenti preko posebnog portala, koji će za tu namenu biti otvoren, moći da se prijave za studentske kartice.

Ona je navela da osnovna ideja da studentska kartica bude besplatna i dostupna za sve studente bez obzira da li su na budžetu ili samofinansiranju. I sada postoje studentske kartice, ali ih koriste samo budžetski studenti i to za domove i za menzu.

Euronews Srbija

 

"Ova kartica biće dostupna za sve studente privatnih ili državnih fakulteta i visokih škola i akademija, što čini oko 240.000 studenata. Cilj je da bude dostupna za sve, da bude besplatna. Ideja je da to bude i platna kartica", navela je Grčić.

Za studentske kartice moći će da se prijave i strani studenti koji studiraju na fakultetima u Srbiji i da koriste tu pogodnost.

"Osnovna ideja je da studentska kartica potpuno zameni studentski indeks. Tek ostaje da se vidi koliko će vremena biti potrebno za to i da li će biti moguće", rekla je Grčić.

Cela ideja oko studentskih kartica potekla je od samih studenata. Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) sprovela je anketu u kojoj je učestvovalo 9.000 mladih u saradnji sa studentskim parlamentima univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici, Novom Pazaru.

Organizovane su brojne tribine, a sami studenti su predlagali šta bi voleli da bude obuhvaćeno novom studentskom karticom.

Prve kartice od 1. decembra

Od 13. novembra počinje prijava, a već od 1. decembraće studenti će moći da podignu prve kartice. Predviđeno je da se podiže u filijalama Poštanske štedionice, pošto će studentima računi biti otvoreni u Poštanskoj štedionici.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Grčić kaže da je finansijski deo veoma važan za svakog studenta, te je ideja da izrada kartice akademca ne košta ništa.

"Ideja je i da kartica bude povezana sa platnim računom studenta na koji će moći da primaju sve stupendije, kredite. Popusti koji će moći da se ostvare odnose se na ishranu, garderobu, zdravstvene ustanove, teretane, bazene, bioskope, pozorište", zaključila je Grčić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija