Društvo

Hajde da razgovaramo o nesreći u rudniku "Soko": Ima li odgovornosti za smrt rudara?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2024

-

14:49

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Treći put je ove nedelje odbačena krivična prijava za smrt osmorice rudara u rudniku Soko. Osnovno Javno tužilaštvo u Aleksincu je reklo da je za sve odgovorna "viša sila". 

Zašto niko nije reagovao na upozorenja rudara i ima li pravde za njih i njihove porodice? Za Euronews Srbija govore Sanja Trivunac, supruga poginulog rudara i Bratislav Stojanović, advokat porodica.

Nedelju za nama takođe su obeležili apeli žena da situacija u srpskim porodilištima podhitno mora da se promeni. Poruka je: stop akušerskom nasilju. Povod je smrt bebe Elene, koja je umrla samo nekoliko sati po rođenju, za šta je njena majka Marica Mihajlović optužila lekara koji ju je porađao. Pored smrti deteta, porodilja je javno govorila i o vređanju, udaranju i nasilnim zahvatima kojima je, kako tvrdi, bila podvrgnuta tokom porođaja. Oglasila se ministarka zdravlja i najavila kontrolu u svim porodilištima u Srbiji. Struka uglavnom izbegava da se oglasi ovim povodom.

Da li se u našim porodilištima primenjuju štetne i u savremenoj medicini davno napuštene prakse? To pitanje u svom tekstu u novom broju nedeljnika Vreme postavila je i novinarka Jovana Gligorijević, koja je gošća emisije. 

Emisiju gledajte subotom od 14 časova. 

Komentari (0)

Srbija