Društvo

Koliko se primenjuje Protokol o postupanju u školi sa učenicima obolelima od dijabetesa?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2024

-

15:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Osnovne i srednje škole u Srbiji od ove školske godine dobile su prvi Protokol o postupanju u školi sa učenicima obolelima od dijabetesa. Protokol je donet na inicijativu Udruženje roditelja dece i mladih obolelih od dijabetesa Srbije "Alarm", a danas će biti organizovana tribina u Novom Sadu gde će direktori škola, psiholozi i pedagozi biti upoznati kako da postupaju po Protokolu.

Goran Milošević iz Udruženja "Alarm" kaže da Protokol nije naišao na veliki odziv u školama, da postupaju po njemu.

Dodaje da se roditelji dece sa dijabetesom tip 1, suočavaju sa brojnim problemima u školama i predškolskim ustanovama. U vrtićima vaspitači ne žele da preuzmu odgovornost da detetu daju insulin. U školama problemi su veći, jer nastavnici nemaju razumevanje da deca moraju više puta da odlaze da piju vodu, da češće uzimaju hranu.

Protokol o postupanja u osnovnim školama je završen, a trenutno u izradi protokoli za vrtiće.

"Protokol obavezuje sve osnovne i srednje škole da dete sa dijabetesom može da koristi mobilni telefon ukoliko koriste senzore, da u svakom momentu mogu da uzmu hranu, da insulin mogu da daju na licu mesta", naveo je on.

Protokol o postupanju je trebao deci sa dijabetesom umnogome da olakša boravak u školi. Milošević kaže da nisu naišli na veliko razumevanje. Zbog toga se i organizuju tribine da se direktori, pedagozi, psiholozi upoznaju sa njim. Protokol je donelo Ministarstvo zdravlja i Republička stručna komisija za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti.

U Protokolu je navedeno da škola mora biti upoznata koje dete ima dijabetes. Takođe, domovi zdravlja treba da obuče bar jednog zaposlenog u školi kako da se reaguje u hitnim situacijama ukoliko dete upadne u tešku hipoglikemiju (nizak nivo glukoze u krvi (GUK)) ili u hiperglikemiju (visok GUK).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija