Društvo

Dijabetičar sa najdužim insulinskim stažom u Srbiji: Dijagnozu šećerne bolesti dobila kada je imala samo godinu dana

Komentari

Autor: EUronews Srbija

14/11/2023

-

15:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji živi oko 770.000 ljudi sa dijabetesom. Procena stručnjaka da bi ovaj broj mogao značajno da poraste u narednom periodu, dolazi kao upozorenja na Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, koji se obeležava danas.

Statistika ukazuje da se granica pomera ka mladima i da sve više dece i adolescenata ima problem sa ovom bolešću. Novina za dijabetičare je da veliki broj pomagala danas mogu obezbediti o trošku države. 

Zagorka Vučković je imala godinu dana kada su joj lekari u Tiršovoj dijagnostikovali dijabetes. Od tada primanje insulina postaje njena svakodnevica, koja traje već 64 godine.

"Prvo mi je otac davao insulin, pa posle majka. Kada sam krenula u školu onda sam morala sama da vodim računa o sebi, ali tada nije bilo savremeno ovako kao što imamo sada imamo- pumpice, špricevi, iglice. To je bilo sa iglama i špricevima koji su se iskuvavali i držali u alkoholu", priča Zagorka.

Ona nije samo dijabetičar sa najdužim insulinskim stažom u Srbiji, već i medicinski fenomen. Nakon karcinoma želuca i odstranjivanja većeg dela organa, slomila je kuk. Danas je jedna od retkih dijabetičara koja je dobila pumpu za merenje šećera o trošku države.

Od 15.000 registrovanih dijabetičara u Kruševcu, 3.000 njih su članovi Društva za borbu protiv šećerne bolesti. Pored Zagorke, istu borbu vodi i predsednica Društva, zahvaljujući kojoj su sprovedene i brojne akcije besplatnog merenja šećera, dečiji kampovi i tradicionalno četvrtak kao edukativan dan u Društvu.

"Čini mi se da smo jedino Udruženje gde je toliki odziv lekara iz našeg zdravstvenog centra koji su prepoznali značaj za sve sugrađane. S druge strane, nikako ne bih zaboravila 17 kampova koji su bili do početka korone. Po tim kampovima će ostati u čitavoj Srbiji upečatljivo Društvo za borbu protiv šećerne bolesti, jer na svakom kampu od Vrdnika, preko Goča, pa sad do Kušića je najviše dece bilo, čini mi se, iz Kruševca", priča Latinka Milojević, predsednica Društva. 

Dijabetes ne bira pol ni godine

Dijabetes ne bira ni pol, ni godine. A kada se otkrije, važno je reagovati na vreme. Cilj je da se obolelima od dijabetesa pomogne, najpre edukativno, ne bi li svoju bolest prihvatili kao svakodnevicu, sa kojom se dugo može živeti ukoliko se pridržavaju lekarskih uputstava i  propisanih terapija.

Dr Vera Zdravković, endokrinolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj kaže da je važno znati da je dijabetes hronična bolest, ali sa kojom se živi.

Euronews

Život pacijenata značajno su olakšali glukozni senzori, insulinske pumpe. Ta pomagala dostupna su i pacijentima u Srbiji, ali ne svima. 

"Pumpe preko RFZO, koje reaguju na pad šećera, mogu da dobiju sva deca koja imaju nestabilan dijabetes. Svoj deci obezbeđeni su i glukozni senzori. Za decu je mnogo obezbeđeno, ali ima još dosta da se uradi", navela je Zdravković za Euronews Srbija.

Skrenula je pažnju i na činjenicu da deca kada napuni 18 godina izgube prava na neka od tih pomagala. 

A kako prepoznati dijabetes? Dijabetes tip 1, koji se javlja u najranijem uzrastu, najčešće se prepoznaje tako što deca često piju vodu i preterano mokre.

"Preterani unos vode, preterano mokrenje, preterana glad, drastičan gubitak u težini i malaksalost. To su najčešći znaci dijabetesa tip 1", objašnjava dr Zdravković.

Dijabetes tip 2 

Dijabetes tip 2 ranije nije postojao kod dece, sada se i on javlja. Dr Zdravković kaže da je važno izbegavati ugljene hidrate u ishrani, voditi računa o fizičkoj aktivnosti, zapravo prevencijom gojaznosti, preveniraće se i dijabetes tip 2.

"Kada se postavi dijagnoza dijabetesa to je šok za porodicu. Potrebno je vreme da roditelji to prihvate. Međutim, dijabetes treba uklopiti u regularan život deteta, da dijabetes ne pokvari njegov socijalni život", pojasnila je dr Zdravković.

 Pojašnjava da deca sa dijabetesom treba da idu u vrtić, ali da se edukuju i vaspitači kako da rade sa njima. Takođe, ne treba im uskraćivati sve ono što rade njihovi zdravi vršnjaci - treba da treniraju neki sport, odlaze na dečje rođendane. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija