Zdravlje

Farmaceutske kuće u potrazi za novim oblikom lekova za mršavljenje: "Ozempik" dobija konkurenciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2023

-

18:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon velikog uspeha leka "Ozempik" i njemu srodnih medikamenata, koji se danas širom sveta koriste za kontrolisanje simptoma dijabetesa i lečenje gojaznosti, farmaceutske kuće se utrkuju u potrazi za pilulama, koje bi mogle da daju iste rezultate, bez potrebe za injekcijama.

Za sada su najdalje u tome otišle kompanije Eli Lilly i Novo Nordisk, koje su svoje rezultate sa eksperimentalnim pilulama predstavili na godišnjem simpozijumu Američkog udruženja za borbu protiv dijabetesa. Ti proizvođači, inače, već imaju registrovane lekove za dijabetes "Mounjaro" (Eli Lilly), odnosno "Ozempic", "Wegovy" i "Rybelsus" (Novo Noridsk) koji takođe dovode i do brzog gubitka viška kilograma.

Proizvođač "Ozempika" je na osnovu istog aktivnog sastojka semaglutida napravio pilule, koje su kod ispitanika u trećoj fazi kliničke studije dovele do gubitka 15 procenata telesne težine u roku od 68 nedelja. Doza tog sastojka je u eksperimentalnom leku mnogo veća nego u postojećem oralnom medikamentu "Rybelsus"-u koji je već odobren za lečenje dijabetesa tipa 2.

Tanjug AP/Darron Cummings, File

 

Istovremeno, Eli Lilly objavili su rezultate istraživanja koje je uključilo lek orforglipron, a u kom su ispitanici izgubili u proseku između 9,4 i 14,7 posto telesne težine za samo 36 nedelja. 

Kao i semaglutid, orforglipron se uzima jednom dnevno ujutru, ali za razliku od prvog leka, koji se mora uzimati na prazan želudac, ovaj proizvod se može upotrebiti i u periodu od trideset minuta nakon obroka.

Poređenja radi, za sada je najbolju efikasnost postigao lek "Mounjaro" (generički naziv je tirzepatid), koji je dovodio dogubitka 22,5 procenata telesne težine za 72 nedelje, ali koji se dobija u vidu injekcija.

Fajzer odustao od novog leka, ali ne i od potrage

U trku se uključila i kompanija Fajzer, ali je za sada odustala od eksperimentalnog leka lotigliprona za lečenje dijabetesa i pažnju preusmerila na razvijanje pilula namenjenih lečenju gojaznosti.

Unsplash

 

Naime, lotiglipron je u kliničkim ispitivanjima uticao na rast enzima jetre, koji upućuju na oštećenja tog organa, kod pacijenata koji su ga uzimali jednom dnevno. Ipak, farmaceutski gigant kaže da nijedan od njihovih pacijenata nije imao druge simptome povezane sa jetrom niti druge neželjene efekte. 

Čim je kompanija objavila završetak istraživanja, vrednost njenih akcija pala je za pet procenata, ali se u međuvremenu gotovo potpuno oporavila.

Fajzer nastavlja da radi na oralnom leku za mršavljenje danuglipronu, koji je trenutno u drugoj fazi kliničkog ispitivanja.

Neodgovrni potrošači izazivaju nestašice

Svi ovi lekovi pripadaju novoj generaciji lekova koja deluje po istom mehanizmu - reč je o takozvanim agonistima glukagonu sličnog peptida 1, koji pokreću otpuštanje insulina u pankreasu, blokiraju proizvodnju šećera u jetri i daju osećaj sitosti. 

profimedia

 

Iako je većina odobrena isključivo u lečenju dijabetesa 2, uz nekoliko verzija koje se koriste za lečenje gojaznosti i to isključivo pod nadzorom lekara, holivudske zvezde i druge javne ličnosti popularizovale su njihovu upotrebu u skidanju neželjenih kilograma iz estetskih razloga, zbog čega su zavladale njihove nestašice.

Video snimci sa heštegom #ozempic na TikToku imaju na stotine miliona pregleda, a korisnici tog leka širom sveta razmenjuju iskustva. I dok se jedni hvale novim izgledom, malo ko govori o tome da ovakvi lekovi mogu da izazovu poremećaje probavnog sistema, naročito kod onih ljudi koji nemaju poremećaj metabolizma glukoze. Osim toga, endokrinolozi ukazuju da lek Ozempic nije rešenje za mršavljenje, jer kada pacijent prestane da ga koristi uzgubljeni kilogrami se brzo vraćaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin