Društvo

Na "crnom tržištu" 200 evra za Ozempik: Lek za dijabetičare papreno preprodaju na oglasima kao lek za mršavljenje

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

20/03/2023

-

15:49

Na "crnom tržištu" 200 evra za Ozempik: Lek za dijabetičare papreno preprodaju na oglasima kao lek za mršavljenje
Na "crnom tržištu" 200 evra za Ozempik: Lek za dijabetičare papreno preprodaju na oglasima kao lek za mršavljenje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zloupotreba leka Ozempik u Srbiji ne prestaje, a terapija za dijabetičare već neko vreme se koristi kao sredstvo za mršavljenje uprkos upozorenjima i inicijativama zdravstvenih vlasti da tome stanu na put. Nadležni su, naime, pooštrili su kontrolu, zabranili da se lek izdaje bez lekarskog recepta i bez mišljenja endokrinologa, ali čak ni to nije prepreka za najupornije. Lek se ne može više kupiti u slobodnoj prodaji u apoteci, ali može na crnom tržištu. Preprodaje se na oglasima i to za velike sume.

Pre nekoliko dana na jednom od popularnih sajtova za prodaju pojavio se oglas na kome se nudi lek Ozempik, 1 mg, po ceni od 200 evra. Prodavac je bio izričit da ga potencijalni kupci kontaktiraju isključivo preko WhatsApp-a i američkog broja telefona. U opisu leka naveo je da je reč o "popularnom leku za mršavljenje". Oglas je izbrisan nekoliko dana kasnije. Međutim, nastavio je da se šeruje na društvenim mrežama. 

Zloupotreba leka Ozempik za mršavljenje dovela je do nestašice tog inovativnog medikamenta krajem prošle godine. Reagovala su razna udruženja koja okupljaju pacijente sa dijabetesom, kako bi ukazali na ogroman problem, jer pacijenti koji imaju šećernu bolest nisu mogli da dođu do terapije koja im pripada. 

Iz Dijabetološkog saveza Srbije za Euronews Srbija kažu da se tržište stabilizovalo, da leka sada ima dovoljno za pacijente kojima je namenjen, ali strahuju da ukoliko se nastavi sa prodajom na crnom tržištu opet može doći "do iskakanja i nestašica". 

Pacijente sa dijabetesom tip 2, obradovala je vest početkom prošle godine da se inovativni lek Ozempik stavlja na pozitivnu listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. U početku lek se osim na recept mogao i da kupi u apotekama. Krajem godine nastala je opšta pomama za njim jer su ljudi počeli masovno da ga koriste kao terapiju za mršavljenje. Cena je u slobodnoj prodaji bila oko 100 evra. Dijabetičari su se našli u novom problemu, imali su recept lekara, ali nisu mogli da pronađu terapiju. 

Reakcija Ministarstva zdravlja i RFZO

Da se nešto čudno dešava i da se lek koristi i za druge indikacije, a ne samo za dijabetes u RFZO su shvatili po izveštajima o nabavci. Lek se uvozio u količinama većim od projektovanih za lečenje dijabetičara, ali su i pored toga bile nestašice. Preduzeli su hitne korake kako bi se tržište stabilizovalo. Naloženo je da se lek Ozempik može izdati u apotekama samo uz recept i izveštaj lekara endokrinologa.

Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje krenuli su u kontrolu državnih i privatnih ordinacija i apoteka. 

Twitter.com/@anjastanisic

 

 

"Republički fond za zdravstveno osiguranje sproveo je kontrolu izdavanja leka Ozempik u 73 zdravstvene ustanove i do sada utvrdio nepravilnosti u 46 ustanova", izjavila je nedavno direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i najavila da će protiv ustanova u kojima su utvrđene nepravilnosti RFZO pokrenuti postupak naknade štete.

Kontrola je obavljena za period od 1. juna do 30. septembra 2022. godine, a u postupcima koji su već završeni utvrđene su nepravilnosti kao sto su da je lek propisivan u većoj količini od potrebne za 30 dana, kao i da je propisivan mimo uslova pod kojim se ovaj lek izdaje o trošku RFZO.

Ozempik je inovativni lek koji je o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđen dijabetičarima, a koji zdrave osobe zloupotrebljavju koristeći ga za mršavljenje.  

Trend zloupotrebe Ozempika krenuo je iz SAD, a najveći promoteri njegove primene za mršavljenje bili su rijaliti zvezdom Kim Kardašijan i milioner Ilon Mask. Oni su na društvenim mrežama govorili o njegovom pozitivnom dejstvu na gubljenje kilograma. To je izazvalo pravu pomamu i globalnu nestašicu medikamenta. 

Inovativni lek Ozempik , kompanije Novo Nordisk, pokazao je blagotvorno dejstvo jer dobro reguliše šećer kod pacijenata kod kojih uobičajena terapija tabletama ne daju željeni efekat. Pacijentima je konforan za primenu, daje se jednom nedeljno i to tako što se ubrizga pod kožu (uglavnom stomak).

Opačić: Trenutno nema nestašica, ali..

Predsednik Dijabetološkog saveza Srbije Aleksandar Opačić kaže za Euroonews Srbija da je reakcija RFZO i Ministarstva zdravlja dala rezultate, da je snadbevanje sada dobro regulisano i da leka ima u apotekama za pacijente kojima je namenjen.

"Zbog kontrole koju su sproveli Ministarstvo zdravlja i RFZO tržište se stabilizovalo. Leka ima u dovoljnim količinama u apotekama za pacijente koji imaju recept. Međutim, nije dobro što se lek pojavio na oglasima, jer bi moglo da se desi novo 'iskakanje' iz normalnog koloseka snadbevanja i distribucije ", naveo je Opačić.

profimedia

 

Dodaje da situacija još uvek nije idealna, da očigledno zloupotreba još uvek ima. On je podsetio da svaka nestašica leka remeti pacijenta. 

"Zamislite da koristite određeni lek za dijabetes i onda ne možete da ga dobijete jer ga kupuje neko ko nema dijabetes. Nema trenutno zamene za njega, to je inovativni lek", naveo je on.

Šta je lek Ozempik?

Endokrinolozi kažu da je Ozempik lek sa kompleksnim delovanjem, koji je u Srbiji registrovan samo za lečenje dijabetesa tip 2. U Srbiji se na tržištu može naći u dozama  0,25 miligrama, 0,5 i 1 miligrama. Aktivna supstanca tog leka je semaglutid koji dovodi do mršavljenja. Lek u dozi od 2,4 miligrama sa tom aktivnom supstancom zvanično je registrovan u SAD kao lek za mršavljenje.

Endokrinolozi ukazuju da lek Ozempic nije rešenje za mršavljenje, jer kada pacijent prestane da ga koristi uzgubljeni kilogrami se brzo vraćaju. Problem je što se ne odriču starih životnih navika, jedu nezdravu hranu, slabo se kreću, te efekat terapije ne može da bude dugoročan.

 

Komentari (0)

Srbija