Život

U Srbiji skoro 770.000 osoba živi sa dijabetesom- važno bolest otkriti na vreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/11/2022

-

11:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji oko 770.000 osoba živi sa dijabetesom, procene su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batuut. Osim što je važno da se bolest dijagnostikuje na vreme, važno je da pacijentima bude dostupna savremena terapija. 

Endoktrinolog prof. Nebojša Lalić, direktor Klinike za endokrinologiju kaže da su vaćni novi aparati - senzori za kontinuirano merenje šećera koji omogućavaju da se šećer meri u kratkim vremenskim intervalima.

"To je pristup koji se približava onome što želimo da vidimo, a to je kako se kreće novo šećera u krvi u kratkim vremenskim intervalima", rekao je on za Euronews Srbija.

Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije kažu da su uspeli da se izbore da i pacijenti u Srbiji budu dostupni senzori za kontuinuirano merenje šećera, ali ne meri u kojoj bi želeli.

"Sada treba da uložimo sve napore da senzori budu dostupniji što većem broju ljudi. To će doprineti da osoba koja živi sa dijabetesom zna u svakom momentu šta podiže nivo šećera u krvi", rekao je on.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa biće obeležen u ponedeljak 14. novembra.

Više o ovoj temi pogledajte u prilogu:

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin