Zdravlje

"Terapija, disciplina u ishrani i šetnja ključni za dijabetičare" - otvara se staza zdravlja na Adi Ciganliji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2022

-

10:56

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Šetnja je ključna za pacijente koji boluju od dijabetesa Tip 2, te je posle pešačkih staza u Banjičkoj i Zvezdarskoj šumi danas otvorena i treća pešako-rekreativna staza na Adi Ciganliji.

U Srbiji sa dijabetesom živi oko 750.000 pacijenata, a od maja biće im dostupna još četiri leka koji su stavljeni na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Za regulaciju šećera u krvi važna je terapija, ali je značajna i fizička aktivnost. Ninoslav Majačić iz Udruženja osoba obolelih od dijabetesa tip 2 "Krug dvojke Srbije" kaže za Euronews Srbija da već 25 godina živi sa dijabetesom, da je disciplinom u ishrani, redovnom terapijom, ali i šetnjom nivo šećera u krvu drži pod kontrolom.

"Već 25 godina živim sa dijabetesom. Ključna poruka za sve je da vode računa o ishrani, o telesnoj težini, da se manje nerviraju, jer se dijabetes može dobiti na nervnoj bazi. Terapija je veoma bitna. Oni koji boluju od dijabetesa moraju se pridržavati terapije. Kada se tome doda ishrana i fizička aktivnost ja sam uspeo da šećer držim pod kontrolom, jutros je bio 7,2", rekao je Majačić.

Prošlo je više od godinu dana od kada je Beograd postao deo globalne inicijative "Gradovi koji menjaju dijabetes" gde zajedno sa 30 svetskih metropola, poput Kopenhagena, Rima, Berlina, razvija projekat "Otvori plavi krug", posvećen prevenciji i suzbijanju dijabetesa i gojaznosti. 

Građani, koji su u poslednjih godinu dana pešačili uz pomoć aplikacije "Otvori plavi krug", prešli su više od 100 miliona koraka i tako obezbedili donaciju od četiri miliona dinara za uređenje pešačko rekreativnih staza.

Staza na Adi

Staza na Adi Ciganliji dugačka je jedan kilometar, a pored nove podloge, građanima je na raspolaganju i šest novih sprava za vežbanje. Staza se nalazi između Ade Safari i reke Save u jednom od najlepših delova ove prirodne oaze. Pre ove, donacijama prikupljenim tokom projekta "Otvori plavi krug“, koji je posvećen ranoj prevenciji dijabetesa i gojaznosti, renovirane su staze u Bajfordovoj (Banjičkoj) i Zvezdarskoj šumi u Beogradu.

Renovirana staza na Adi Ciganliji otvorena je šetnjom kojoj su prisustvovale osobe obolele od dijabetesa, aktivisti projekta "Otvori plavi krug", ambasadorka Kraljevine Danske Suzan Šine, gradonačelnik Grada Beograda Zoran Radojičić, akademik prof.dr Nebojša Lalić, generalni direktor kompanije Novo Nordisk Aleksandar Popović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin