Društvo

Zloupotrebe leka za kojim je svet poludeo utvrđene u Srbiji: RFZO otkrio nepravilnosti u izdavanju leka za dijabetičare

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

13:16

Zloupotrebe leka za kojim je svet poludeo utvrđene u Srbiji: RFZO otkrio nepravilnosti u izdavanju leka za dijabetičare
Zloupotrebe leka za kojim je svet poludeo utvrđene u Srbiji: RFZO otkrio nepravilnosti u izdavanju leka za dijabetičare - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Republički fond za zdravstveno osiguranje sproveo je kontrolu izdavanja leka ozempik u 73 zdravstvene ustanove i do sada utvrdio nepravilnosti u 46 ustanova, izjavila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić i najavila da će protiv ustanova u kojima su utvrđene nepravilnosti RFZO pokrenuti postupak naknade štete. 

Ozempik je inovativni lek koji je o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđen dijabetičarima, a koji zdrave osobe zloupotrebljavju koristeći ga za mršavljenje, navodi RFZO. 

Kontrola izdavanja tog leka je obavljena za period od 1. juna do 30. septembra 2022. godine, a u postupcima koji su već završeni utvrđene su nepravilnosti kao što su da je lek propisivan u većoj količini od potrebne za 30 dana, kao i da je propisivan mimo uslova pod kojim se ovaj lek izdaje o trošku RFZO, sapošteno je iz Fonda.

Ozempik je jedan od četiri inovativna leka za lečenje dijabetesa koji je prošle godine u Srbiji po prvi put stavljen na listu lekova o trošku zdravstvenog osiguranja.

Međutim, teško se pronalazio u apotekama, a razlog za povremene nestašice bila je njegova upotreba za smanjenje apetita, koje za posledicu ima mršavljenje. 

Zbog toga je reagovao i RFZO a stručnjaci su upozorili da je u našoj zemlji ozempik odobren samo za refundaciju od strane Fonda koji pokriva upotrebu ovog lega samo kod pacijenata sa dijabetesom i apelovali da se ne koristi u druge svrhe. 

Kako je krenuo ozempik trend

Trend drugačije upotrebe terapije koja je namenjena dijabetičarima krenuo je iz SAD sa rijaliti zvezdom Kim Kardašijan i milionerom Ilonom Maskom koji su na društvenim mrežama govorili o njegovom pozitivnom dejstvu na gubljenje kilograma. To je izazvalo pravu pomamu i globalnu nestašicu medikamenta. 

Inovativni lek kompanije Novo Nordisk pokazao je blagotvorno dejstvo jer dobro reguliše šećer. Namenjen je pacijentima kod kojih uobičajena terapija tabletama ne daju željeni efekat. Konforan je za primenu, ubrizgava se pod kožu (uglavnom stomak) jednom nedeljno. Pre nego što je registrovan u Srbiji pacijenti su ga nabavljali u inostranstvu zbog pozitivnog efekta koji ima. Kada je stigao na domaće tržište kipovali su ga u apotekama, bez lekarskog recepta. Tada je krenula njegova masovna upotreba i za mršavljenje.  

Zdravstvene vlasti bile su primorane da reaguju kako bi obezbedile dovoljne količine za pacijente kojima je ta terapija neophodna. Uvedeno je da se lek može izdati samo uz lekarski recept i mišljenje endokrinologa. Izdavanje terapije dozvoljeno je samo pacijentima koji imaju dijabetes.

To nije sprečilo one koji žele da smršaju. Oni su počeli da se dovijaju na razne načine kako bi dobili mišljenje endokrinologa da mogu da kupe lek. Nije tajna i da apotekari "zažmure na jedno oko" ako su u pitanju njihovi poznanici i prijavetelji koji traže ozempic.

Ozempic je trenutno jedan od najtraženijih lekova na svetu, a postavljanje videa bockanja u stomak više nije tabu na društvenim mrežama. Takozvani ''magični eliksir za mršavljenje'' nije stran u svetu šoubiza, a o njemu govore i brojni korisnici TikToka.  

Video snimci sa heštegom #ozempic na TikToku imaju 440 miliona pregleda. Korisnici tog leka širom sveta razmenjuju iskustva - u većini fantastičnih, ali ima i onih koji su od leka dobili poremećaj probavnog sistema. 

Društvenim mrežama kruži priča da je Kim Kardašijan uzela Ozempic kada je ''po hitnom postupku'' izgubila osam kilograma kako bi ušla u haljinu Merilin Monro. MIlioner Ilon Mask smršao je 13 kilograma uz pomoć tog leka.

Ipak, ima i onih koji su nakon korišćenja tog leka počeli neverovatno da se goje, a sporadično se mogu naći i snimci onih koji kažu da lek dovodi do problema sa metabolizmom.   

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija