Društvo

Falsifikat leka "Ozempik" pojavio se i u Srbiji, farmakolozi upozoravaju: Internet nije mesto za kupovinu medikamenata

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

04/12/2023

-

12:32

Falsifikat leka "Ozempik" pojavio se i u Srbiji, farmakolozi upozoravaju: Internet nije mesto za kupovinu medikamenata
Ozempik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ogromna potražnja za lekom "Ozempik", koji je namenjen pacijentima sa dijabetesom tip 2 ali se masovno koristi i za mršavljenje, dovela je do čestih nestašica u apotekama i pojave falsifikata u mnogim evropskim zemljama. U kompanji Novo Nordisk, koji proizvodi lek, za Euronews Srbija kažu da je i u Srbiji bilo potvrđenih slučajeva lažnog leka "Ozempik".

U Austriji je nekoliko ljudi završilo na bolničkom lečenju, jer su su koristli falsifikovani lek "Ozempik". Kod njih je došlo do naglog pada šećera u krvi i ozbiljnih neželjenih efekata. Ispostavilo se da je medikament koji su koristili sadržao insulin, umesto "Ozempikovog" aktivnog sastojka semaglutida. Ono što se zna jeste da je lek verovatno kupljen onlajn i da nema dokaza da su falsifikat izdavale apoteke.

Na opasnost od pojave falsifikata upozorila je i Evropska agencija za lekove (EMA). Ona je saopštila da se lažni lek pojavio u raznim zemljama EU i Velikoj Britaniji. Za sada nemaju dokaza da su lažne preparate pacijentima izdavale legalne apoteke.

Trend drugačije upotrebe "Ozempika", koji je namenjena dijabetičarima, krenuo je iz SAD sa rijaliti zvezdom Kim Kardašijan i milionerom Ilonom Maskom koji su na društvenim mrežama govorili o njegovom pozitivnom dejstvu na gubljenje kilograma. To je izazvalo pravu pomamu i globalnu nestašicu. Kada je stigao u Srbiju mogao je da se kupi u apotekama, bez lekarskog recepta. Tada je krenula njegova masovna upotreba i za mršavljenje.

Zdravstvene vlasti bile su primorane da reaguju kako bi obezbedile dovoljne količine za pacijente kojima je ta terapija neophodna. Uvedeno je da se lek može izdati samo uz lekarski recept i mišljenje endokrinologa. Izdavanje terapije dozvoljeno je samo pacijentima koji imaju dijabetes. 

Velika potražnja dovodi do čestih nestašica u apotekama. Lek se u apotekama nalazi u dozama od 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg. U Srbiji je trenutno nestašica leka u dozi od 1 miligram.  

U predstavništvu Novo Nordiska za Srbiju i Crnu Goru kažu da je i u Srbiji bilo potvrđenih slučajeva falsifikovanog leka Ozempik. 

profimedia

 

"Od marta ove godine do sada kompanija Novo Nordisk primila je ukupno 21 prijavu, od čega je u 20 slučajeva potvrđeno da se radi o lažnom leku Ozempic", kažu u Novo Nordisku za Euronews Srbija.

Stojanović: Internet nije mesto za kupovinu lekova

Farmakolog prof. Radan Stojanović kaže da internet nije mesto za kupovinu lekova. On je za Euronews Srbija rekao da je bilo očekivano da se pojave falsifikati tog leka jer je globalno ogromna potražnja za njim. 

"Kada je Ozempik u pitanju kod nas je bila nestašica tog leka jer je zloupotrebljavan od strane gojaznih ili nekih koji misle da su gojazni pa žele malo da smršaju. To je lek koji isključivo namenjen za lečenje pacijenata obolelih od šećerne bolesti tipa 2. Čim je velika potražnja za nekim lekom očekivano je bilo da se pojave određeni falsifikati koji se nude kao orginalni lek", naveo je Stojanović.

Kako se lek danas može dobiti u apotekama isključivo na recept, mnogi posežu za njegovom kupovinom preko interneta. Prof. Stojanović navodi da ne treba mešati lekove za lečenje gojaznosti sa lekovima za lečenje šećerne bolesti tip 2.

profimedia

 

"Društvene mreže nisu validan izvor informacija kada su lekovi u pitanju. Nama treba edikacija u svim mogućim oblastima, ovo je samo jedna. Internet nije mesto gde treba kupovati lekove, niti se lečiti na internetu", smatra Stojanović.

Trkulja: Falsifikati se ne mogu pojaviti u apotekama

Pojava falsifikovanog leka zabrinula je i pacijente koji boluju od dijabetesa tip 2. Međutim, Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova-INOVIA kaže da se falsifikat ne može pojaviti u redovnom prometu, u apotekama i bolnicama u Srbiji.

"Radi se stroga kontrola svake serije leka koji dolazi iz inostranstva. Ne postoji nikakva mogućnost da bude falsifikovan lek u prometu", kaže Trkulja za Euronews Srbija.

Dodaje da se lekovi ne kupuju na internetu ili na pijacama. 

"Lekove ne treba nikada tako nabavljati, jer postoje višestruki problem. Jedan problem je to što kupujete nešto što možda uopšte nije lek, pa može da bude bez ikakvog efekta. Gora varijanta je ako kupite nešto što je čak štetno ili otrovno. Čak i ako to jeste pravi lek, pitanje je kako je čuvan i transportovan i da li on više sadrži svojstva koja su mu potrebna da bi se mogao nazivati lekom", naveo je on.

Dodaje da regulativa u Srbiji nalaže da se radi kontrola svake serije uvezenog leka, te da ne postoji šansa da se u redovnim kanalima pojavi falsifikovani lek.

Komentari (0)

Srbija